Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika vzdělávání mládeže a dospělých (KPE / SVCK5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SVCK5 - Didaktika vzdělávání mládeže a dospělých, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Výukové metody, jejich klasifikace.- Metody monologické, výklad, vysvětlování a jeho realizace.- Metody dialogické.- Vedení dialogu s posluchači, techniky kladení otázek.- Metody skupinové práce a jejich realizace.- Brainstorming a zásady jeho provedení.- Projektové a problémové metody.- Využívání didaktické technologie ve výuce.- Prezentace vlastních projektů.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní pojmy obecné didaktiky, pochopí podstatu obsahové a procesuální stránky vyučování (volba vyučovacích metod vzhledem k obsahu) a problematiku hodnocení žáků.

Literatura

MUŽÍK, J.:. Andragogická didaktika. Praha: Kodex 1998. MUŽÍK, J.:. Androdikatika. Praha: Filozofická fakulta UK, 2004. MUŽÍK, J.:. Didaktika profesního vzdělávání dospělých. Plzeň: Fraus, 2005. KOHOUT, J.:. Rétorika. Umění mluvit a jednat s lidmi. Praha: Management Press, 1995. BARTÁK, J.:. Základní kniha lektora/trenéra. Praha: Votobia, 2003. PALÁN, Z.:. Základy andragogiky. Praha: VŠ J. A. Komenského, 2003. PROCHÁZKA, M., SOMR, M.:. Kapitoly z didaktiky vzdělávání dospělých. České Budějovice: V-studio, 2008. POSPÍŠIL, O.:. Pedagogika dospělých andragogika. Studijní text. Praha: PedF UK, 2001. VAŠUTOVÁ, J.:. Profese učitele v českém vzdělávacím kontextu. Brno: Paido, 2004. PERHÁCS, J. (ed.):. Profesionalita vo výchove a vzdelávaní dospelých. Zborník z vedecké konferencie. Bratislava: Katedra andradagogiky FF UK, 1999. POL, M., LAZAROVÁ:. Spolupráce učitelů-podmínka rozvoje školy. Praha: STROM, 1999. VAŠUTOVÁ, J.:. Strategie výuky ve vysokoškolském vzdělávání. Praha: UK PedF, 2002. PRUSÁKOVÁ, V.:. Systémový prístup k ďalšiemu vzdelavaniu. Bratislava: Institut pro verejnú správu Bratislava, 2000. BEŇO, M. a kol.:. Učitel v procese transformácie společnosti. Bratislava: ÚIPŠ, 2001. ŠVEC, Š.:. Základné pojmy v andragogike a pedagogike. Bratislava: Iris, 1995.

Požadavky

Vypracování a prezentace vzdělávacího projektu s návrhem vyučovacích metod a postupů.

Garant

doc. PaedDr. Petr Urbánek, Dr.

Vyučující

Mgr. Marie Najmonovádoc. PaedDr. Petr Urbánek, Dr.