Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Legislativní otázky vzděl.a zákl.person. (KPE / SVCK9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SVCK9 - Legislativní otázky vzděl.a zákl.person., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:Škola a školské zařízení jako instituce a organizace ( princip a fungování; struktura, funkce a charakteristiky; vztahy uvnitř zařízení, kultura a klima; vedení, řízení zařízení a vedení lidí).Právní systém a vzdělávání (ústava, zákony, vyhlášky, nařízení vlády).Mezinárodní úmluvy k dítěti a vzdělávání (Listina základních práv a svobod, Lisabonská smlouva, Zelená kniha).Vzdělávací politika ČR (Specifika vzdělávacího systému ČR, Dlouhodobý záměr vzdělávání, Koncepce státní politiky ve vzdělávání, Bílá kniha, Bílá kniha o mládeži).Česká školská legislativaFungování školy a školských zařízení (Cíle vzdělávání. Práva a povinnosti školy a jejich aktérů. Zřizovatel, orgány školy, rada školy. Kurikulum školy, školní vzdělávací program. Vnitřní řád školy a další předpisy. Plán rozvoje školy. Hodnocení vzdělávacích výsledků a kázně žáků. Práva a povinnosti rodičů. Vnější aktéři školy. Kontrolní orgány školy, ČŠI, kvalita školy. Autoevaluace školy).Školní administrativa (Dokumentace práce. Výroční zpráva. Katalogové listy, třídní kniha, další povinné výkazy aj. inventarizace.).Praktické problémy a jejich řešení v oblasti pracovního práva (Účastníci pracovněprávních vztahů a jejich postavení; vznik a zánik pracovněprávních vztahů; dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr ; pracovní doba a fond pracovní doby, dovolená na zotavenou, mateřská dovolená, rodičovská dovolená ; odměňování, složky platu; pracovní cesta.

Získané způsobilosti

Cílem je prokázání znalostí v následujících 3 oblastech:praktické problémy a jejich řešení v oblasti pracovního právapersonální management a vedení lidípostavení školských zařízení jako právních subjektů a odpovědnost plynoucí z této činnosti

Literatura

Školský zákon /561/2004 Sb.; Zákon o pedagogických pracovnících / 563/2004 Sb. Zákoník práce / 262/2006 Sb. a 365/2011 Sb. Vyhláška o dalším vzdělávání /317/2005. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a mimořádně nadaných. Vyhláška o základním vzdělávání a plnění školní docházky / 48/2005.

Požadavky

Od studenta se očekává aktivní účast na přednáškách, zapojení se do práce s podklady pro portfolio pedagogického pracovníka a orientace v jednotlivých okruzích u zkoušky.

Garant

PhDr. Karel ŠTIX

Vyučující

PhDr. Karel ŠTIX