Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy managementu (KPE / SZMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SZMK - Základy managementu, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu, organizace studia, požadavky na ukončení. Vysvětlení základních pojmů.2. Charakteristika veřejného sektoru, možné pohledy na veřejný sektor. Role veřejného sektoru a veřejné ekonomiky v současném světě. Význam, rozsah, struktura a poslání veřejného sektoru.3. Veřejný sektor a veřejný zájem, veřejná politika a její obsah a úloha, úloha státu v tržní ekonomice, vytváření podmínek pro fungování trhu.4. Veřejný sektor v České republice. Faktory ovlivňující rozsah a strukturu veřejného sektoru. Ukazatele pro měření rozsahu veřejného sektoru. Vztahy veřejného a tržního sektoru.5. Příčiny existence veřejného sektoru (selhávání trhu, teorie potřeb, kultivace lidského potenciálu, polarizace bohatství a chudoby), státní zásahy do ekonomiky. Podstata tržního a vládního selhání. Příčiny a důsledky tržních a vládních selhání.6. Konkrétní příklady selhávání trhu, včetně možností náprav jak tržním systémem, tak veřejným sektorem.7. Problematika selhávání vlády, konkrétní příklady. Praktické důsledky selhávání.8. Rovnost a efektivnost ve veřejném sektoru. Tendence veřejného sektoru k neefektivnosti, faktory ovlivňující efektivnost veřejného sektoru. Možnosti zvyšování efektivnosti veřejného sektoru.9. Veřejná kontrola, občanská a profesionální kontrola veřejného sektoru. Spolupráce a partnerství veřejného a soukromého sektoru.10. Řízení a management veřejného sektoru. Základní pojmy a východiska, problémové oblasti.11. Vybrané oblasti působnosti veřejného sektoru: školství, zdravotnictví a další. Úloha veřejného sektoru v těchto odvětvích, situace v ČR.12. Globalizace ekonomiky a společnosti, podstata procesu ekonomické globalizace, pozitiva a negativa globalizace, sociální dimenze globalizace. Dopady globalizačních procesů na fungování států.

Získané způsobilosti

Student získá nové znalosti o problematice veřejného sektoru a jeho řízení a dokáže se v nich orientovat. Bude schopen posoudit přístupy k řešení reálných problémů, se kterými se v životě setká.

Literatura

Magretta, J.:. Co je to management. Praha: Management Press. 2004. ISBN 80-7261-106-2. Rektořík, J.:. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha: Ekopress. 2007. ISBN: 978-80-86929-29-3. Peková, J., Pilný, J., Jetmar, M.:. Veřejná správa a finance veřejného sektoru. Vybrané kapitoly. 3. vydání. Praha: ASPI Publishing. 2008. ISBN 978-80-7357-351-5. Duben, R.:. Veřejný sektor I. (charakteristika a teoretická východiska, kapitoly I.,III.,VI.,VII.,IX.,XII. Fakulta managementu VŠE Praha v Jindřichově Hradci, 2003. ISBN: 80-245-0588-6. Bailey, S.J.:. Veřejný sektor: teorie, politika, praxe. Praha: Eurolex Bohemia. 2004. ISBN 80-86432-61-0.

Požadavky

Studenti napíší závěrečný zápočtový test a podle možností se zúčastní přednášek, na nichž si ujasní potřebné souvislosti.

Garant

Ing. Petra Mejdrechová

Vyučující

Ing. Petra Mejdrechová