Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociální práce (KPE / SZRAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SZRAK - Základy sociální práce, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:Role sociálního pracovníka, role sociálního pedagoga (poje sociální práce x sociální pedagogika).Paradigmata sociální práce.Základní cíl sociální práce.Direktivní a nedirektivní způsoby intervence v systému pomoci, systém pomoci a systém kontroly.Krizová intervence, její druhy, fáze, poskytovatelé.Mediace jako metoda řešení konfliktu.Probace jako alternativa práce s mladistvými pachateli.Syndrom vyhoření (energetická stránka pomáhání, hranice vztahu pomáhající a klient)Supervize v pomáhajících profesí.Sociální práce s různými skupinami (týrané ženy, syndrom CAN).Aktuální právní normy v oblasti sociálních služeb, péče, sociálně právní ochrany, ústavní a ochranné výchovy.(praktické příklady a aplikace pomoci z oblasti sociálně právní ochrany).

Získané způsobilosti

Studenti získají základní údaje o sociální práci s problémovými rodinami, poznají systém náhradní rodinné péče v oblasti ústavní výchovy,pedagogické i sociální metody práce s dětmi a rodinami, jednotlivá zařízení pro výkon ústavní výchovy, získají přehled o diagnostické činnosti speciálního pedagoga, identifikace asociálního až antisociálního chování, klasifikace poruch chování.

Literatura

MATOUŠEK, O.:. Encyklopedie sociální práce. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0366-7. MATOUŠEK, O.:. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2012. ISBN: 978-80-262-0211-0. KOPŘIVA, K.:. Lidský vztah jako součást profese: psychoterapeutické kapitoly pro sociální, pedagogické a zdravotnické profese. 4. vyd. Praha: Portál, 2000, 147 s. ISBN 80-717-8429-X. ÚLEHLA, I.:. Umění pomáhat: učebnice metod sociální praxe. 2. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 2007. ISBN 978-80-86429-36-6.

Požadavky

Test a seminární práce na zadané téma.

Garant

Mgr. Světlana RŮŽIČKOVÁ

Vyučující

Mgr. Světlana RŮŽIČKOVÁ