Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy speciální pedagogiky (KPE / SZSAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SZSAK - Základy speciální pedagogiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:Vztah speciální pedagogiky k sociální pedagogice a dalším oborům.Předmět a cíle speciální pedagogiky.Členění SP.Základní pojmy speciální pedagogiky.Obecné principy speciální pedagogiky.Etiologie orgánových a funkčních defektůMetody speciální pedagogiky.Zásady ve speciální pedagogice.Typy vývoje v SP.Stupně socializace.Inkluze, integrace, IVP.Přístupy k jedincům se speciálními potřebami.

Získané způsobilosti

Základní orientace v dílčích oblastech speciální pedagogiky a osvojené znalosti terminologické a teoretické poskytují jednak nezbytný základ pro osvojování dalších znalostí v této oblasti a umožňují zvýšení vnímavosti k potřebám jedinců s postižením a nalézání vhodných přístupů a možností v práci s nimi.

Literatura

SLOWÍK, J.:. Speciální pedagogika, Grada, 2007. 1995. EDELSBERGER, L.:. Defektologický slovník. Praha: Nakl. H+H, 2000. RENOTIÉROVÁ, M.:. Integrace handicapovaných dětí do podmínek školy. Olomouc: UP, 2003. VÍTKOVÁ, M. a kol.:. Integrativní školní (speciální) pedagogika. Základy, teorie, praxe, MU Brno, 2003. VÍTKOVÁ, M. a kol.:. Otázky speciálně pedagogického poradenství. Základy, teorie, praxe. MU Brno, 2003. KOCOUROVÁ, M. a kol.:. Speciální pedagogika pro pomáhající profese, ZČU Plzeň, 2002. MICHALÍK, J.:. Školská integrace dětí s postižením. Olomouc: UP, 1999. JANKOVSKÝ, J.:. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením, somatopedická a psychologická hlediska. Praha: Triton, 2001.

Požadavky

Seminární práce- kazuistika

Garant

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.