Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia pedagogiky (KPE / UDPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / UDPK - Úvod do studia pedagogiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OBECNÉ OTÁZKY VÝCHOVY1. Hledání těžiště výchovy2. Vymezení výchovy3. Vymezení pojmů lidství a humanizaceOBECNÁ PEDAGOGIKA4. Čím se pedagogika zabývá?VÝVOJ PEDAGOGICKÉHO MYŠLENÍ5. Jan Amos Komenský6-7. Tradiční a svobodná školou (Rousseau, Pestalozzi, Herbart)8. Reformní pedagogika a současná alternativní pedagogická hnutí9. John Dewey demokratické vzdělávání.UČITELSKÁ PRAXE A UČITELOVO POJETÍ VÝUKY10. Styly učení11. Školní socializace12. Autorita učitele a druhy intervence ve třídě13. Neverbální řízení kázně14. Písemná zkouška

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí teoretické základy pro budoucí vytváření učitelské identity v následujících oblastech: obecná pedagogika; výchova jako základní problém společenského vývoje a kultivace člověka; vývoj pedagogického myšlení v souvislosti s určitou tenzí, která existuje mezi školou svobodnou a tradiční; vývoj českého školství s důrazem na reformní snahy dvacátých a třicátých let tohoto století; alternativní školství; učitelovo vlastní pojetí výuky; sociologická dimenze výchovy; chápání žáků jako subjektů edukace; základní přístupy a strategie v řízení třídy.

Literatura

Kyriacou, C.:. Klíčové dovednosti učitele. Praha, 1996. Maňák, J.:. Profesionální praktika z pedagogiky. Praha, 1992. Grechánová - Urbanovská:. Projektové vyučování. Pedagogika č. 1, roč. XLVII. Mareš, J.:. Styly učení žáků a studentů. Praha, Portál, 1998. Fisher, R.:. Učíme děti myslet. Praha, 1997.

Požadavky

Závěrečná písemná zkouška.

Garant

Mgr. Margareta Garabiková Pártlová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Margareta Garabiková Pártlová, Ph.D.