Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do pedagogiky (KPE / UPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / UPK - Úvod do pedagogiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu Úvod do pedagogiky bude vycházet ze základních principů humanistické pedagogiky. Základní kategorie této disciplíny nezbytné pro pochopení intencionálního výchovného působení budou stručně zmiňovány v historickém a filozofickém kontextu. Těžiště předmětu spatřujeme v osvětlení tendencí komplexně pojaté výchovy pro 21. století se zaměřením jak na edukaci ve vzdělávacích institucích, tak i na působení v sociálních skupinách lidí postproduktivního věku.

Získané způsobilosti

Student získává competence k chápání obsahu základních pedagogických pojmů - zejména pojmu výchova. Vzdělání je schopen vidět v širších historických a společenských souvislostech. Je disponován k aplikaci vybraných pedagogických poznatků do vlastního působení.

Literatura

Křivohlavý, J.:. Jak si navzájem lépe porozumíme. Svoboda, Praha 1988. Kol. autorů:. Kapitoly ze sociální pedagogiky a psychologie. Paido, Brno 1998. Fromn, E. Mít nebo být. Naše vojsko, Praha 1992. Průcha, J.:. Moderní pedagogika. Portál, Praha 1997. Průcha, J.:. Přehled pedagogiky. Portál, Praha 2000. Kraus, B.:. Sociální aspekty výchovy. Gaudeamus, Hradec Králové 1999. Jůva a Jůva, V. Stručné dějiny pedagogiky. Paido, Brno 1994. Pelikán, J.:. Výchova jako teoretický problém. Amonium, Ostrava 1995. Helus, J. Výchova orientovaná na dítě. Portál, Praha 2004. Palán, Z.:. Výkladový slovník vzdělávání dospělých. Daha, Praha 1997. Šimek, D. Základy andragogiky. FF UP, Olomouc 1990. Lorenz, K.:. 8 smrtelných hříchů. Pyramida, Praha 1990.

Požadavky

Aktivní účast v přednáškách (seminářích) a konspekty ze zadané literatury při zkoušce

Garant

PhDr. Iva Žlábková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie NajmonováPhDr. Iva Žlábková, Ph.D.