Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia psychologie (KPE / ÚPSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ÚPSK - Úvod do studia psychologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Uvedení do problematiky, význam psychologie. Základní pojmy a metody psychologie.Prožívání a chování. Biologické a sociálně psychologické základy psychiky.2. Vývoj psychiky, periodizace vývoje. Vývojové zákonitostiCNS a jeho funkce. Učení a zrání. Vědomi. Senzorické procesy, vnímání, představy..3. Učení - průběh, druhy. Paměť. Myšlení a řeč, charakteristiky myšlení, funkce řeči. Schopnosti a inteligence.4. Motivace a emoce, vznik, vývoj, projevy. Potřeby.5. Osobnost člověka, některé typologie a modely osobnosti. Posuzování osobnosti.

Získané způsobilosti

Seznámení s psychologickými pojmy a principy, základy psychologického myšlení pro práci v dalších psychologických disciplínách.

Literatura

Říčan, P.:. Cesta životem. Praha, Panorama 1990. Plháková, M.:. Obecná psychologie. Praha, Portál 2004. Matějček, Z.:. Počátky našeho duševního života. Praha, Panorama 1986. Smékal, Vl:. Pozvání do psychologie osobnosti. Brno, Barrister&Principal 2002. Kern, Z. a kol.:. Přehled psychologie. Praha, Portál 1999. Hartl, P.:. Psychologický slovník. Praha, Budka 1993 /novější verze: Hartl, P.. Janoušek, J., Hoskovec, J., Štikar, J.:. Psychologický výkladový atlas. Praha, UK 1993. Kassin, S.:. Psychologie. Brno, Computer Press 2007. Helus, Z.:. Psychologie. Praha. Fortuna 1995. Říčan, P.:. Psychologie. Praha, Portál 2005. Čáp, J., Mareš, J.:. Psychologie pro učitele. Praha, Portál 2002. Nakonečný, M.:. Psychologie téměř pro každého. Praha, Akademia 2004. Vágnerová, M.:. Úvod do psychologie. Praha, UK 1997. Nakonečný ,M.:. Úvod do studia psychologie. Praha, Akademia 2003. Vágnerová, M.:. Vývojová psychologie. Praha, Portál 1999. Stuchlíková, I.:. Základy psychologie emocí. Praha, Portál 2002.

Požadavky

Aktivní účast, seminární práce, test

Garant

PhDr. Olga Jílková

Vyučující

PhDr. Olga Jílková