Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie SŠ (KPE / UPSSN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / UPSSN - Úvod do psychologie SŠ, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět a význam psychologie. Hlavní psychologické disciplíny a směry.2. Determinace lidské psychiky. Zrání a učení.3. Poznávací procesy I (vnímání, představy, fantazie, učení,paměť)4. Poznávací procesy II (pozornost, paměť myšlení a řeč)5. Emoční, motivační a volní procesy.6. Psychologie osobnosti. Dynamika a struktura osobnosti.7. Temperament, charakter, autoregulační mechanismy, základní typologie.8. Utváření osobnosti, metody jejího zkoumání.9. Vývoj psychiky, jeho etapy.10. Psychologické zvláštnosti puberty a adolescence.

Získané způsobilosti

Student si osvojil základní znalosti o psychických procesech a je schopen je využívat při porozumění každodenním situacím.

Literatura

Nakonečný, M.:. Encyklopedie psychologie, Praha: Academia. 1998. Koukolík, F.:. Já. O vztah mozku, vědomí a sebeuvědomování. Praha: Karolinum. 2003. Sternberg, R. J.:. Kognitivní psychologie. Praha: Portál. 2002. Kučera, D.:. Moderní psychologie: Hlavní obory a témata současné psychologické vědy. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4621-0. Atkinsonová, R.L., Atkinson, R.C., Smith, E.E., Bem, D.J.:. Psychologie. Praha: Victoria Publishing, Portál. (1995, 2004). ČÁP, J., MAREŠ, J.:. Psychologie pro učitele, Portál, Praha, 2001. Sedláková, M.:. Vybrané kapitoly z kognitivní psychologie, Praha: Grada. 2004. Cumminsová, D.:. Záhady experimentální psychologie. Praha, Portál, 1998. Vágnerová, M.:. Základy psychologie. Praha: Karolinum. 2004.

Požadavky

Seminární práce.

Garant

prof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.PhDr. Dalibor KUČERA, Ph.D.prof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.PhDr. Dalibor KUČERA, Ph.D.prof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.