Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova k demokratickému občanství (KPE / VDOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / VDOB - Výchova k demokratickému občanství, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 ÚvodPojem demokraciePojem občanství2 Demokratické instituce3 Základní alternativy demokracie4 Evropa a evropanství5 Abeceda prosperity, Konzumní společnost a prosperita6 Demokratické imperativy7 Úloha občanů: práva a povinnosti8 Svobodný tok myšlenek9 Demokratická zákonnost10 Chápání občanské společnosti11 Demokracie a volný trh12 Demokracie a globalizace13 Čtyři tváře globální kultury14 Zápočet

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní vědomosti ve spojitosti s fungováním občanské demokratické společnosti: co je demokracie, proč demokracie, proč politická rovnost, jaké politické instituce vyžaduje moderní demokracie? Budou schopni rozlišit mezi pojmem ideální demokracie a praktickou demokracií, tak jak dnes existuje. Budou schopni diskutovat a řídit diskuzi o základních otázkách demokracie, a budou schopni začlenit otázku výchovy k demokratickému občanství do běžné výuky v souladu s požadavky RVP pro ZŠ jako průřezové téma.

Literatura

Bělohradský, V.:. Demokracie jako rozptýlená moc. (Dialogy o občanské společnosti). 1995. Kasíková, H.:. Kooperativní učení. Praha, Portál, 1997. Heidbrink, H.:. Psychologie morálního vývoje. Praha, Portál, 1997. Fisher, R.:. Učíme děti myslet a učit se. Praha, Portál 1997. Praha, Portál, 1997. Souček, V. - Prokešová, L.:. Výchova ve smyslu evropského a světového občanství. Závěrečná zpráva o řešení resortního výzkumného projektu. 1999. Rogers:. Způsob bytí. Spektrum, 1998.

Požadavky

1. Účast na seminářích 2. Aktivní zapojení do seminární diskuse. 3. Vedení jedné seminární diskuse na hlavní téma ve spolupráci s jedním či dvěma dalšími studenty.4. Organizace aktivity na druhé téma z Abecedy prosperity.

Garant

Ram Thein, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Luboš KRNINSKÝRam Thein, Ph.D.