Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarný projev dětí a jeho vývoj (KPE / VPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / VPD - Výtvarný projev dětí a jeho vývoj, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Popis výtvarného artefaktu2. Interpretace výtvarného artefaktu3. Barva a její symbolika4. Vývoj výtvarného zobrazování5. Počátky výtvarného zobrazování6. Výtvarný projev předškolních dětí7. Výtvarný projev v mladším školním věku8. Výtvarný projev ve starším školním věku9. Výtvarný projev adolescentů10. Výtvarný projev handicapovaných dětí11. Arteterapie12. Kresebné psychologické testy

Získané způsobilosti

znalost etap vývoje výtvarného projevu; dovednost zhodnotit vývojovou úroveň výtvarného zobrazování

Literatura

Malchiodi, C. A.:. Understanding Children´s Drawings. Jessica Kingsley Publishers, London 1998. Perout, E.:. Viktor Lowenfeld a jeho pojetí ontogeneze dětské kresby a malby. Arteterapie 9/2005, s. 27 - 32. Perout, E.:. Viktor Lowenfeld a jeho pojetí dvou tvůrčích typů. Arteterapie 8/2005, s. 15 - 18. Caseová, C. - Dalleyová, T.:. Arteterapie s dětmi. Praha, Portál, 1995. Uždil, J.:. Čáry, klikyháky, paňáci a auta. SPN, Praha 2002. Kucharská, A., Májová, L.(eds.).:. Dětská kresba v psychologickém výzkumu. Sborník. PedF UK, Praha 2005. Davido, R.:. Kresba jako nástroj poznání dítěte. Praha, Portál, 2001. Pražská skupina školní etnografie: Psychický vývoj dítěte od 1. do 5. třídy. Karolinum, Praha 2005. Jedlička, R.:. Psychosociální vývoj dítěte a jeho poruchy z hlediska hlubinné psychologie. Praha, PedF UK, 2001. Vágnerová, M.:. Vývojová psychologie. Praha, Portál, 2000.

Požadavky

Seminární práce (rozbor výtvarného artefaktu)Aktivní účast na semináři

Garant

Mgr. Jana Kouřilová, Ph.D.