Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika integr. vzdělávání v MŠ IV (KPE / WDIB4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / WDIB4 - Didaktika integr. vzdělávání v MŠ IV, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Oblast dítě a jeho psychika:1-4.- Rozvoj smyslového vnímání, představivosti, paměti, preference vnímání, přechod od konkrétně názorného myšlení k myšlení pojmovému, souvislost řeči a poznávání.5. - 6. Rozvoj fantazie a tvořivosti.7.- 9.- Podpora kritického myšlení, filozofování s dětmi.10. Dítě a příroda, (přímé studium přírody, využívání přírodnin v MŠ, např. rostliny a péče o ně, výběr vhodných přírodnin pro práci v MŠ, exkurze, praktická činnost v terénu).11. Dítě a společnost (řešení morálních problémů, poznávání kultury atd.)12. Dítě a svět (multikulturní výchova, ekologie)13. Využití moderních technologií v MŠ, rizika v oblasti poznávání14. Poznávání v integrovaném vzdělávání

Získané způsobilosti

Student zvládá vzdělávací strategie v oblasti rozvoje poznávání, tvořivosti a filozofování s dětmi předškolního věku, vysvětlí jejich souvislost s vývojovými specifiky předškolního dítěte. Identifikuje vhodné situace k rozvíjení poznávání a myšlení dětí, využívá schopnosti improvizace. Vyjádří svůj postoj k různým otázkám lidského spolužití a prožívání.

Literatura

Opravilová E.:. Dítě si hraje a poznává svět, Praha: SPN, 1988. Leblová, E.:. Environmentální výchova v mateřské škole. Praha: Portál, 2012. Opravilová E., Filcík, G.:. Než půjdeš do školy 1, Praha: BLUG, 1992. Opravilová E., Filcík, G.:. Než půjdeš do školy 2, Praha: BLUG, 1996. Štefánková, Z., Váchová, A.:. Paměť in Očekávané výstupy v praxi MŠ Metodická podpora k připravované revizi RVP PV. Praha: Raabe, s.r.o., 2013. Veberová, E., Hřebejková, J., Dušková, M., Filcík, G.:. Těšíme se do školy, SPN, Praha 1990. Jančaříková, K.:. Environmentální činnosti v předškolním vzdělávání. Praha: Josef Raabe, 2010. Budínská, H.:. Hry pro šest smyslů, Praha: Gamma, 1991. Cornell, J. B.:. Objevujeme přírodu: učení hrou a prožitkem. Praha: Portál, 2012. Štefánková, Z., Váchová, A.:. Poznatky, sociální informovanost in Očekávané výstupy v praxi MŠ Metodická podpora k připravované revizi RVP PV. Praha: Raabe, s.r.o., 2013. Opravilová, E. , Gebhartová,V.:. Rok v mateřské škole. Portál, Praha, 2003. Zoller, E.:. Učíme děti ptát se a přemýšlet, Praha, Portál, 2012.

Požadavky

aktivní účast, příprava aktivity zaměřené na poznávání, resp. filozofování s dětmi

Garant

PaedDr. Alena Váchová

Vyučující

PaedDr. Alena Váchová