Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika činností v MŠ II (pohyb. činn.) (KPE / WMČB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / WMČB2 - Metodika činností v MŠ II (pohyb. činn.), Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student se seznámí s pravidly výchovně vzdělávacího procesu v oblasti pohybových činností, s cíli a obsahem, s pedagogickými zásadami, metodami, didaktickými postupy a styly. Předmět se zabývá postavením a úlohou učitele i dítěte ve výchovně vzdělávacím procesu, vztahy mezi učitelem a dítětem, pravidly jejich komunikace, zpracováváním učiva.Součástí předmětu jsou i praktické dovednosti spojené s tvorbou tematického celku v mateřské škole, plánováním činností a přípravou školy v přírodě. Pohybové schopnosti, dovednosti a návyky.Aplikace poznatků z didaktiky pohybových aktivit v praxi mateřské školy:pohybové hry a hry v přírodě pro děti předškolního věku, atletické průpravné hry pro děti předškolního věku, gymnastické hry pro děti předškolního věku vedoucí k nácviku základních gymnastických prvků.

Získané způsobilosti

umět zařadit pohybové činnosti a aktivity do současného vzdělávání v mateřské škole, vycházet z vývojových a individuálních možností dítěte

Literatura

Válková, H.:. Atletika je i hra. Olomouc: Hanex, 1992. Borová, B.:. Cvičíme s malými dětmi. Praha, Portál 1998. Dvořáková, H.:. Cvičíme se a hrajeme si. Olomouc, Hanex 1995. Dvořáková, H.:. Didaktika tělesné výchovy nejmenších dětí a dětí s hendikepy. Praha, Pedagogická fakulta UK 2000. Svatoň, V.:. Gymnastika metodicky a hrou. Olomouc: Hanex, 1992. Bartůněk, D.:. Hry v přírodě s malými dětmi. Praha, Portál 2001. Resek, E., Kutner, E.:. Jak se neutopit (učme se plavat hrou a vesele). Olomouc: Hanex. 1997. Dvořáková, H. :. K některým problémům tělesné výchovy v současné mateřské škole. Praha, Karolinum 1998. Havlínová, M. - Vencálková, E. a kol. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole. Praha, Portál 2006. Dvořáková, H.:. Pohybové činnosti pro předškolní vzdělávání. Praha, Raabe 2006. Mazal, F.:. Pohybové pohádky předškoláků. Olomouc, Hanex 2000. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Praha: Výzkumný ústav pedagogický, 2004. Dvořáková, H.:. Sportujeme s nejmenšími dětmi. Praha, Olympia 2001. Zapletal, M.:. Špalíček her. Praha, Albatros 1988. Mužík, V.:. Tělesná výchova a zdraví. Olomouc, Hanex 1997. Berdychová, J.:. Tělesná výchova pro pedagogické školy. Praha, SPN 1976. Dvořáková, H.:. Tělesná výchova v MŠ. Praha, Naše vojsko 1989.

Požadavky

Aktivní účast, příprava jednotky pohybové aktivity jako součásti tématického celku.

Garant

Mgr. Martina Lietavcová

Vyučující

Mgr. Martina Lietavcová