Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika činností v MŠ III (lit. činn.) (KPE / WMČB3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / WMČB3 - Metodika činností v MŠ III (lit. činn.), Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- jak hledat kvalitní soudobou literaturu- ceny za literaturu pro děti a oceněné knihy- narace jako cesta k poznání reality u předškolního dítěte, narativní metody- skladba příběhu, práce se syžetem- jak číst předškolním dětem- poezie jako nástroj inspirace učitelky a kultivace projevu dítěte- lidové říkadlo a jeho odraz v současné poezii- morální témata v literatuře- knižní ilustrace ve světě masmedií- literatura a masmedia- integrovaný tematický celek na základě literárního díla

Získané způsobilosti

student umí rozlišit kvalitní a brakovou literaturu a orientuje se v současné literární tvorbě pro děti. Získané dovednosti užívá k podpoře čtenářské gramotnosti předškolních dětí.

Literatura

Ulrichová, I., Gregorová, V., Švejdová, H. Hrajeme si s pohádkami, Portál, Praha, 2000. Havlínová, M. Knížka pro rodiče o knížkách pro děti, Praha, Albatros, 1987. Říčan, P., Pithartová, D. Krotíme obrazovku: jak vést děti k rozumnému užívání médií. Praha, Portál, 1995. Šubrtová, M. a kol. Pohádkové příběhy v české literatuře pro děti a mládež 1990 - 2010. Brno, Masarykova univerzita, 2011. Pesechkian, N. Příběhy jako klíč k dětské duši, Praha, Portál 1999. Špaňhelová, I. Slovník dětského světa aneb Rozumíme si. Praha: Mladá fronta, 2006. Hutařová, I., Hanzová, M. Současní čeští spisovatelé knih pro děti a mládež, Praha, TAURIS, 2003. Hutařová, I. Současní čeští spisovatelé knih pro děti a mládež 2. část, Praha, TAURIS. Svobodová, E a kol. Vzdělávání v mateřské škole, Školní a třídní vzdělávací program. Praha, Portál, 2010. Bettelheim, B. Za tajemstvím pohádek, Praha, Lidové noviny, 2000. Svobodová, E., Váchová, A., Vítečková, M. Za zvířátky do školky, Praha, Portál 2012.

Požadavky

účast na seminářích, - přečíst 20 knih od vybraných autorů a pořídit z nich záznam.- literární recenze novinek ze světa dětské literatury

Garant

Mgr. Eva Svobodová

Vyučující

Mgr. Eva Svobodová