Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopatologie a patopsychologie (KPE / WPATB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / WPATB - Psychopatologie a patopsychologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Problematika normality2. Příčiny vzniku individuálních rozdílů, psychických odchylek3. Patologie rodiny - CAN4. Zátěžové situace5. Poruchy jednotlivých psychických funkcí6. Některé psychické poruchy a behaviorální poruchy (neurózy, poruchy autistického spektra, mentální retardace, DMO, epilepsie, emoční poruchy, poruchy chování)7. Psychické důsledky chronických nemocí8. Psychické důsledky tělesného postižení9. Rodina dětí s tělesným postižením, chronicky nemocného dítěte, dítěte s psychickou poruchou10. Životní kontext dítěte s psychickou či behaviorální poruchou, tělesným postižením, chronicky nemocného11. Syndrom vyhoření12. Psychotické onemocnění13. Závislosti

Získané způsobilosti

Student se po absolvování předmětu orientuje v některých klíčových oblastech psychopatologie a patopsychologie, rozpozná klinický obraz některých běžných poruch, zná specifický kontext života jedince s postižením.

Literatura

Dörner, K. - Plog, U. Bláznit je lidské. Učebnice psychiatrie a psychoterapie. Praha, Grada, 1999. Říčan, P. - Krejčířová, D. a kol. Dětská klinická psychologie. Praha, Grada, 1999. Baštecká a kol. Klinická psychologie v praxi. Praha, Portál 2003. Cohen. R. M. Nejčastější psychické poruchy v klinické praxi. Praha, Portál 2002. Coan, R. W. Optimální osobnost a duševní zdraví. Praha, Grada, 1999. Kohoutek, R. Patopsychologie a psychopatologie pro pedagogy. Brno: Masarykova univerzita, 2007. Praško, J. a kol. Poruchy osobnosti. Praha, Portál 2003. Vágnerová, M., Hajd - Moussová, Z., Štech, S. Psychologie handicapu. Praha : Karolinum. 2001. Matějček, Z. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. Jinočany : H&H, 2001. Vágnerová, M. Psychologie problémového dítěte školního věku. Praha: UK, 1997. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha, Grada 2004. Bentovin, A. Týrání a sexuální zneužívání v rodinách. Praha, Grada, 1998.

Požadavky

aktivní účast na přednáškách

Garant

PhDr. Marta Franclová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marta Franclová, Ph.D.