Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předškolní pedagogika I (KPE / WPPB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / WPPB1 - Předškolní pedagogika I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předškolní pedagogiky.Předškolní pedagogika jako problém sociální a vzdělávací politiky.Pojetí dítěte a dětství v díle J.A. KomenskéhoVýchovné důrazy F. Froebela, froebelismus.Vývoj veřejných předškolních institucí v ČecháchProměny preprimární výchovy a vzdělávání po roce 1989Mateřská škola - místo předškolního vzděláváníSoučasné proměny rodiny a jejich dopad na předškolní dítěSoučasné pojetí předškolního vzděláváníOsobnost předškolního pedagogaZákladní činnosti dítěte předškolního věkuSoučasný systém předškolních institucí v ČR. Alternativní vzdělávací programyPředškolní vzdělávání v ČR v mezinárodním kontextu a perspektivě

Získané způsobilosti

Znalost klíčových pojmů a souvislostí: pojetí předškolní pedagogiky - předškolní pedagogika v systému pedagogických disciplin - vztah předškolní pedagogiky k obecné pedagogice. Historický vývoj předškolní výchovy - proměny cílů předškolní výchovy. Podstata výchovného působení v raném věku a předškolním období, struktura činností dítěte. Prostředí jako výchovný faktor - rodina, struktura preprimárních institucí, mezinárodní trendy.

Literatura

Mišurcová, V. Dějiny teorie a praxe výchovy dětí předškolního věku v 19. a 20. století. Praha: SPN, 1980. Národní program rozvoje vzdělávání - Bílá kniha, Praha: MŠMT, 2001. Předškolní výchova a primární vzdělávání v zemích Evropské unie. Praha: Eurydice, 1996. Čapková, D. Předškolní výchova v díle J.A. Komenského, jeho předchůdců a následovníků. Praha: SPN, 1968. Uhlířová, J. Role hry v Komenského pedagogické koncepci. Praha: UK PedF, 2003. Opravilová, E. a J. Kropáčková. Úvod do předškolní pedagogiky. Praha: UK PedF, 2006. Komenský, J.A. Informatorium školy mateřské. Praha: Kalich, 1992. Havlínová, M. a kol. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole. Praha, Portál 2006. Jeřábková, B. Mateřská škola jako životní prostor. Brno: MU, 1993. Národní zpráva o stavu předškolní výchovy, vzdělávání a péče o děti předškolního věku v České republice. Praha: MŠMT, 2000. Opravilová, E. Předškolní Pedagogika I. Liberec: TU, 2002. Opravilová, E. Předškolní pedagogika II, Liberec: TU, 2004. Opravilová, E. a Uhlířová, J. Předškolní výchova v zrcadle pramenů I. Praha: UK PedF, 2010. Opravilová, E. a Uhlířová, J. Předškolní výchova v zrcadle pramenů II. Praha: UK PedF, 2012. Opravilová, E. a J. Uhlířová, J. Předškolní výchova v zrcadle pramenů III. Praha: UK PedF, 2012. Opravilová, E. a V. Gebhartová. Rok v mateřské škole. Praha: Portál, 2001. Průcha, J. Srovnávací pedagogika, Praha: Portál, 2012.

Požadavky

aktivní účast, seminární práce - téma obsahu předmětu

Garant

PaedDr. Alena Váchová

Vyučující

doc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.PaedDr. Alena Váchová