Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie genderu (KPE / XSPPG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / XSPPG - Psychologie genderu, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní informace o genderově specifických vývojových a výchovných aspektech v prostředí rodiny i školy a o společenských vlivech, které se podílejí na nejmarkantnějších genderových psychologických rozdílech. Studenti si následně zvolí a zpracují vlastní téma seminární práce.

Získané způsobilosti

Základní vhled do genderové problematiky a genderové stereotypizace.

Literatura

JANOŠOVÁ, P.:. Dívčí a chlapecká identita. Praha: Grada, 2008. PONĚŠICKÝ, Jan:. Fenomén mužství a ženství: psychologie ženy a muže, rozdíly a vztahy. 2. vyd. Praha: Triton, 2004. Gender, rovné příležitosti, výzkum. Periodikum. SMETÁČKOVÁ, I., VLKOVÁ, K.:. Gender ve škole. Praha: Otevřená společnost o.p.s. 2005. SMETÁČKOVÁ, I.:. Gender ve škole. Příručka pro budoucí i současné učitele. Praha: Otevřená společnost o.p.s. 2006. GILLIGANOVÁ, C.:. Jiným hlasem. Portál: Praha, 2001. OAKLEYOVÁ, A.:. Pohlaví, gender a společnost. Praha: Portál, 2000. SMETÁČKOVÁ, I.:. Příručka pro genderově citlivé poradenství. Praha: Otevřená společnost o.p.s. 2007. VODÁKOVÁ, A. - VODÁKOVÁ, O.:. Rod ženský. Praha: SLON, 2003. GJURIČOVÁ, Š, KUBIČKA, J.:. Rodinná terapie. Praha: Grada, 2003. GERGEN, M. M. - DAVIS, S. N.:. Toward a new psychology of gender. New York: Routledge, 1997. HORNEYOVÁ, K.:. Ženská psychologie. Praha: Triton, 2004. KARSTEN, H.:. Ženy - muži. Genderové role, jejich původ a vývoj. Praha: Portál, 2006.

Požadavky

Seminární práce na vybrané téma s genderovým kontextem z oblasti pedagogické, psychologické či sociologické, s využitím vlastní kvantitativní či kvalitativní výzkumné sondy.

Garant

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.