Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bálintovský seminář (KPE / YBLSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / YBLSB - Bálintovský seminář, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vzájemné seznámení, ANKETA: motivace a očekávání studentů. Pravidla semináře jako "dílny". Co osvěžit z Psychologie (osobnosti, vývojové a sociální).2.- 13. Kolektivní diskuse konkrétních, studenty přednesených výchovných či "socio-patologických" problematických případů.14. Závěrečná (zápočtová) "KONFERENCE": presentace portfolií, projektů a esejí

Získané způsobilosti

Tzv. "balintovský" kazuistický seminář poskytuje nenásilnou, kolegiální formou příležitost k reflexi vlastních emocí, dřívějších osobních zkušeností a předsudků, ovlivňujících i pod úrovní vědomí způsob řešení aktuálních problémů. Schopnost referovat vlastní problém a s přispěním ostatních členů skupiny získávat kritický náhled na vlastní postupy a jejich praktický dopad.

Literatura

Goleman Daniel:. Emoční inteligence. Praha, Columbus 1997. Hennig C. - Karnasová, M.:. Jak budovat dobrý vztah mezi učitelem a žákem. Praha, Portál 1995. Kopřiva Karel:. Lidský vztah jako součást profese. Praha, Hestia 1995, Portál 1997. Skála Jaroslav:. Proč se neporadit s Balintem? Časopis lékařů českých, 1985. Fontana David:. Psychologie ve školní praxi. Praha, Portál 1997. Lewis, D.:. Tajná řeč těla. Praha, VP, 1995. Úlehla Ivan:. Umění pomáhat. Písek, Renesance 1996. Fraňková S. - Klein, Z.:. Úvod do etologie člověka. HZ Systém 1997.

Požadavky

ÚKOLY A POVINNOSTIA. Průběžné -po celý (kurz):1. PORTFOLIO (povinně): POSTUPNĚ VYTVÁŘENÝ SOUBOR POZNATKŮ PRO BUDOUCÍ PRÁCI V ROLI 2. REFERÁT: vlastní problematická případová studie B. Závěrečná povinnost - ESEJ "CO SI ODNÁŠÍM pro svou profesní praxi ZE SEMINÁŘE a z aktivit s ním souvisejících"

Garant

PaedDr. Pavel Štursa