Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy klinické psychologie (KPE / YKPSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / YKPSB - Základy klinické psychologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět klinické psychologie, její vztahy k základním a aplikovaným psychologickým disciplinám, vztahy k sociálním a lékařským vědám. Historie klinické psychologie.2. Koncepce osobnosti v klinické psychologii, bio-psycho-sociální paradigma.3. Etické aspekty klinické psychologie Klinicko psychologické poznatky v rámci edukačního procesu.4. Symptom, syndrom, porucha, nemoc, normalita, abnormalita. Nemoc jako psychologický problém.5. Organické psychické poruchy.6. Psychické poruchy spojené s abúzem psychoaktivních látek.7. Psychické poruchy schizofrenního okruhu.8. Afektivní poruchy.9. Neurotické poruchy. Poruchy příjmu potravy, generační psychické poruchy.10. Specifické poruchy osobnosti, poruchy sexuality.11. Psychosomatika a behaviorální medicína.12. Psychická krize, suicidalita, základní postupy krizové intervence.13. Psychologická problematika mentálně retardovaných, smyslově a tělesně postižených.14. Psychické poruchy v dětství a adolescenci. Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte, domácí násilí.

Získané způsobilosti

1. Student je schopen vymezit předmět klinické psychologie vzhledem k jiným vědním oborům i ostatním psychologickým disciplinám.2. Student rozumí pojetí osobnosti v kontextu klinické psychologie3. Student je schopen popsat metody léčby duševních poruch.4. Student umí charakterizovat role jednotlivých zdravotnických pracovníků v klinické praxi.Student umí charakterizovat jednotlivé nozologické jednotky včetně specifik v terepauetickém přístupu.

Literatura

Jankovský, J. (2003). Etika pro pomáhající profese. Praha: Triton. Kratochvíl, S. (2002). Jak žít s neurózou. Praha: Portál. Kalina, K. (2001). Jak žít s psychózou. Praha: Portál. Vymětal, J. (2003). Lékařská psychologie. Praha: Portál. Kopřiva, K. (1997). Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál. Tuček, J. & Chodura, V. (2005). Psychiatrie. České Budějovice: ZSF JU. Křivohlavý, J. (2002). Psychologie nemoci. Praha: Grada. Křivohlavý, J. (2001). Psychologie zdraví. Praha: Portál. Vágnerová, M. (2005). Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál. Baštecká, B. & Goldmann, P. (2001). Základy klinické psychologie. Praha: Portál.

Požadavky

Seminární práce v rozsahu cca. 2 stran na vybrané téma.

Garant

Mgr. Václav Šnorek

Vyučující

Mgr. Václav Šnorek