Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychohygiena v práci s lidmi (KPE / YPHGB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / YPHGB - Psychohygiena v práci s lidmi, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychohygieny2. Duševní zdraví a faktory ho ovlivňující.3. Spánek a bděn4. Režim práce a odpočinku, únava..5. Člověk v sociálních vztazích.6. Komunikace a mezilidské vztahy7. Uspokojování základních psychických potřeb, emoce..8. Stres, stresory, způsoby vyrovnávání se stresem.9. Krize v životě člověk.10. Optimalizace výživy.11. Stárnutí, stáří.12. Psychické poruchy, možnosti prevence.13. Smysl života.14. Techniky úpravy duševní rovnováhy. .

Získané způsobilosti

Poznání obecných psychologických zásad pro udržení duševního zdraví.Upevnění zdravého životního stylu.Možnosti uspokojování základních životních potřeb.Příčiny stresu a způsoby vyrovnávání se stresem. Optimalizace sociálních vztahů.

Literatura

Bedrnová, E.:. Cesty k lidem. Praha, Horizont 1990. Frankl, V.E.:. Člověk hledá smysl. Praha, Psychoanalytické nakladatelství 1994. Bedrnová, E. Duševní hygiena a sebeřízení, Fortuna, Praha. 1999. Míček, L.:. Duševní hygiena. Praha, SPN 1986. Křivohlavý, J.:. Jak zvládat stres. Praha, Grada, 1994. Eis, Z.:. Krize všedního dne. Praha, Grada 1994. Vodáčková, D. a kol.:. Krizová intervence. /Krize v životě člověka. Formy krizové pomoci a služeb./ Praha, Portál 2002. Schreiber, V.:. Lidský stres . Praha, Academia 1992. Kruzej, I.:. Mentální hygiena. Praha, Karolinum 1998. Bartko, D.:. Moderná psychohygiena. Bratislava, Obzor, 1990. Cziksenmihalyj, M.:. O štěstí a smyslu života. /Můžeme ovládat své prožitky a ovlivňovat jejich kvalitu?/. Praha, Lidové nakladatelství 1996. Coan, R.W.:. Optimální osobnost a duševní zdraví. Hrdina, umělec, mudrc nebo světec? Praha, Grada 1999. Kondáš, O.:. Tréma, strach zo skúšky.Bratislava, SPN 1979. Levi, Vl.:. Umění jednat s lidmi. Praha, Mladá fronta 1980. Stuchlíková, I. Základy psychologie emocí. Praha, Portál 2002. Charvát, J.:. Život, adaptace a stres. Praha, SZN 1969.

Požadavky

Získání znalostí pro posilování duševního zdraví svého i žáků, rodinných příslušníků.

Garant

Mgr. Alena NOHAVOVÁ, Ph.D.