Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogicko-psychologické poradenství (KPE / YPPPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / YPPPB - Pedagogicko-psychologické poradenství, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Biodromální pojetí poradenské psychologie (2 semináře)Základní poradenské přístupy (2 semináře)Cílové skupiny (1 seminář)Poznání organizace práce v poradnách (3 semináře)o jejich personálním obsazení,o možnosti spolupráce s dalšími partnery - především rodiči a učiteli .Metody práce (3 semináře)o Užívané metody a postupyo orientačně diagnostické postupy, identifikace případů vhodných pro vedení u poradenského psychologa.o způsoby vedení klienta - pomoc při hledání vlastních potencialit, jejich realizace v životních souvislostech.Možnosti psychoterapie v poradenských zařízeních (1 seminář)Práce s rodinou (2 semináře)

Získané způsobilosti

Přehled o možnostech práce v rámci poradenského systému. Rozvinutí sebereflexe, empatie studentů ve vztahu ke klientům, zejména dětem. Prohloubení metod pozorování a rozhovoru.

Literatura

Kolektiv:. Poradce k volbě povolání. Praha, Raabe 2003. Koščo, J. a kol.:. Poradenská psychológia. Bratislava, SPN 1987. Pešová, I., Šámalík, M.:. Poradenská psychologie pro děti a mládež, Praha: Grada 2006. Gabura, J., Pružinská, J.:. Poradenský proces. Praha, Slon 1995. Matějček, Z.:. Praxe dětského psychologického poradenství. Praha, SPN 1991. Mezera, A.:. Pro jaké povolání se hodím? Praha, Computer Press 2002. Učitelské noviny, časopis Výchovné poradenství, Psychológia a patopsychológia dieťaťa aj. Drapela, J.V., Hrabal, Vl.:. Vybrané poradenské směry.Teorie a strategie. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-011-4.

Požadavky

Aktivní účast

Garant

Mgr. Petr Šulista

Vyučující

Mgr. Petr Šulista