Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychická deprivace (KPE / YPSDB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / YPSDB - Psychická deprivace, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počátky výzkumu deprivace, základní terminologie2. R.Spitz, deprivace vs. mentální retardace, projekt Lebensborn3. J.Bowlby, deprivace vs. morálka, determinace bio- vs. socio-kulturní4. H.Harlow, experiment v deprivaci5. H.Harlow (pokrač.), senzitivní vs. kritická stádia, rodiče biologičtí vs. psychologičtí, druhy deprivace6. Bazální důvěra vs. nedůvěra, vliv raného dětství na další psychický vývoj7. Rousseauův Emil vs. deprivace, kazuistika8. Dítě černošské vs. bělošské9. Subdeprivace, skandinávská studie10. Subdeprivace a deprivace v československém a českém výzkumu11. Symptomy subdeprivace12. Symptomy subdeprivace (pokrač.)13. Diagnostika subdeprivace a náprava subdeprivace14. Shrnutí

Získané způsobilosti

Kurs je určen pro budoucí psychologické asistenty (hodnost bakaláře). Studenti budou informováni o základních pojmech, historii výzkumu, diagnostice a nápravě deprivace. Co je život bez lásky, jaké účinky má deprivace na vývoj lidského jedince, na jeho imunodeficienci, inteligenci či morálku. Pojem dítěte chtěného vs. nechtěného, intaktní rodiny vs. dysfunkční rodiny, psychologických vs. biologických rodičů. Problém institucionální péče o dítě, adopce a resocializace. O smyslu života.

Literatura

Matějček, Z. Co, kdy a jak ve výchově dětí. Praha: Portál. 1996. Erikson, E. Dětství a společnost. Praha, Argo. 2002. Matějček, Z. Dítě a rodina v psychologickém poradenství. Praha: Portál. 1992. Matějček, Z. Dytrych, Z. Krizové situace v rodině očima dítěte. Praha: Grada. 2002. Matějček, Z. Pozdní následky psychické deprivace a subdeprivace. Praha, Psychiatrické centrum. 1997. Matějček, Z. Praxe dětského psychologického poradenství. Praha: SPN. 1991. Atkinsonová, R.L., Atkinson, R.C., Smith, E.E., Bem, D.J. Psychologie. Praha: Victoria Publishing. 1995. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese, Praha, Portál, 2000. Matějček, Z. Rodiče a děti. Praha: Avicenum. 1986. Koluchová, J. (Ed.). Sborník přednášek o náhradní rodinné péči. Praha, JAN. 1999. Koukolík, F. Vzpoura deprivantů. Praha, Galén. 2006. Stuchlíková, I. Základy psychologie emocí. Praha: Portál. 2002. Koukolík, F. Život s deprivanty. Praha, Galén. 2002.

Požadavky

znalost vybraných publikací

Garant

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.