Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální patologie (KPE / YSCPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / YSCPB - Sociální patologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální patologie jako vědní disciplína2. Teorie sociálních deviací3. Etiologie sociálních deviací, různé přístupy4. Sociálně negativní jevy ve společnosti - etiologie, vývoj a prevence5. Nezaměstnanost - charakteristika nezaměstnaných osob, vývoj, možnosti nápravy6. Bezdomovectví - skryté, zjevné bezdomovectví, etiologie, vývoj a náprava.7. Chudoba - charakteristika chudoby, rozdíl mezi chudobou a bídou, subjektivní chudoba, měření chudoby.,8. Agresivní projevy mezi dětmi, šikana, autoagrese9. Sekty a nová náboženství10. Komerční sexuální zneužívání - prostituce, dětská prostituce, obchodování s lidmi

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí pojmy jako sociální norma, sociální deviace, anomie. Budou umět popsat a analyzovat některé sociálně patologické jevy a navrhnout preventivní opatření.

Literatura

Říčan,P.:. Agresivita a šikana mezi dětmi. Praha, Portál 1994. Hajný M.,Klouček E., Stuchlík R.:. "Akta Y - Drogový problém versus rodina"; Votobia, 1999. Jedlička - Koťa:. Analýza a prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže. Praha 1998. Skála,J.:. Až na dno. Praha, Avicentrum 1977. Chmelík,J.:. Extremismus a jeho právní a sociologické aspekty. Praha, Linde 2001. Nešpor,K.:. Hazardní hra jako nemoc. Praha 1994. Nešpor, K. - Csémy, L.:. Léčba a prevence závislostí. Praha 1996. Jedlička, R. (Edit.) a kol.:. Mládež - drogy - společnost. Praha 1997. Kranzová R., Mulsonová S.:. O týrání a zneužívání; Lidové Noviny, 1997. Drtilová J, Koukolík F.:. Odlišné dítě, Vyšehrad, 1994. Matoušek, O. a kol.:. Práce s rizikovou mládeží. Praha 1996. Vykopalová,H.:. Sociálně patologické jevy v současné společnosti. Olomouc, UP 2001. Postman Neil:. Ubavit se k smrti, Mladá Fronta (Souvislosti), 1999. Fraňková S., Klein Z.:. Úvod do etologie člověka, HZ Systém, 1997. Fraňková, S.:. Výživa a psychické zdraví, ISV nakl. Praha 1996. Koukolík F., Drtilová J.:. Vzpoura deprivantů, str. 97 - 135; Makropulos, 1996.

Požadavky

Úroveň znalostí bude posuzována závěrečnou prací a ústní zkouškou.

Garant

doc. PhDr. Helena Záškodná, CSc.