Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychometrie (KPE / YZPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / YZPB - Základy psychometrie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní problematika měření v psychologii. Povaha dat a metody jejich získávání - respondentní a operantní data. Validita, reliabilita. Standardizace, normy a typy norem. Metody konstrukce psychodiagnostických nástrojů. Analýza respondentních dat - dotazníky a výpovědi (psychometrické parametry repondentních metod - faktorová struktura, položková analýza, indexy reliability). Klasická a moderní teorie testů.

Získané způsobilosti

Student rozumí základním otázkám psychologického měření, poznatky dovede aplikovat při práci s diagnostickými nástroji.

Literatura

Crokner,L., Algina, J. (1986). Introduction to classical and modern test teory. Orlando: Harcourt Brace. Blahuš, P.(1996). K systémovému pojetí statistických metod v metodologii empirického výzkumu chování. Karolinum, Praha 1996, 224 s. Rust, J., Golombok, S. (2009). Modern Psychometrics - The Science of Psychological Assessment. London: Routledge. Urbánek, T. (2000). Strukturální modelování v psychologii. Brno : PSÚ AV ČR, Křepela. Říčan, P. (1977). Úvod do psychometrie. Bratislava: Psychodiagnostické a didaktické testy. Urbánek, T. (2002). Základy psychometriky. Brno: MU.

Požadavky

řešení modelových úlohy a znalostní testy

Garant

prof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.

Vyučující

Mgr. Tomáš MRHÁLEKprof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.Mgr. Michal Vavrečka, Ph.D.