Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ORL a foniatrie (KPE / ZOFP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ZOFP - Základy ORL a foniatrie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie ORL,její pracovní metody, spolupráce otolaryngologa s pedagogy2. Ucho, sluchový analyzátor, význam sluchového analyzátoru pro rozvoj řeči a osobnosti, anatomická stavba, teorie slyšení3. Vyšetření ucha, sluchové zkoušky, poruchy sluchu, kompenzační pomůcky,kochleární implantát, prevence sluchových vad4. Surdopedie a reedukace sluchu5. Nos, stavba nosu a jeho funkce, choroby nosu ve vztahu ke sluchové a hlasovéfunkci6. Hltan, stavba a funkce hltanu, nemoci hltanu ke vztahu k sluchové funkci a řeči7. Hrtan, stavba a funkce hrtanu, poruchy funkce hrtanu8. Základy foniatrie, hlasový vývoj, poruchy hlasu9. Řeč, vývoj řeči u dítěte, poruchy řeči

Získané způsobilosti

Schopnost orientovat se v základních speciálních metodách - reedukace a rehabilitace sluchu, hlasu a řeči. Umět vhodně využívat získané znalosti ve školní výuce i v běžném životě.

Literatura

Šlapák, I.,Floriánová,P.:. Kapitoly z Otorhinolaryngologie a foniatrie,Paido, Brno 1999. Sovák, M.:. Logopedie předškolního věku, SPN, Praha1989. Vyštejn, J.:. Vady výslovnosti, SPN, Prahal991. Hrubý, J.:. Velký ilustrovaný průvodce neslyšících a nedoslýchavých, Septima, Praha. Ferdinand, O.:. Vybrané kapitoly z ORL a foniatrie pro speciální pedagogy, Olomouc 1981. Kiml, J.:. Základy foniatrie, Avicenum, Praha 1978.

Požadavky

Prokázání znalosti teoretické problematiky v oboru. Zápočtový test

Garant

PaedDr. Květa Tibitanzlová

Vyučující

PaedDr. Květa Tibitanzlová