Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pedagogiky pro ZŠ (KPE / ZPEZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ZPEZ - Základy pedagogiky pro ZŠ, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OBECNÉ OTÁZKY VÝCHOVY1. Hledání těžiště výchovy2. Vymezení výchovy3. Vymezení pojmů lidství a humanizaceOBECNÁ PEDAGOGIKA4. Čím se pedagogika zabývá?VÝVOJ PEDAGOGICKÉHO MYŠLENÍ5. Jan Amos Komenský6-7. Tradiční a svobodná školou (Rousseau, Pestalozzi,Herbart)8. Reformní pedagogika a současná alternativní pedagogickáhnutí9. John Dewey: demokratické vzdělávání.UČITELSKÁ PRAXE A UČITELOVO POJETÍ VÝUKY10. Styly učení11. Školní socializace12. Autorita učitele a druhy intervence ve třídě13. Neverbální řízení kázně14. Písemná zkouška

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí teoretické základy pro budoucí vytváření učitelské identity v následujících oblastech: obecná pedagogika; výchova jako základní problém společenského vývoje a kultivace člověka; vývoj pedagogického myšlení v souvislosti s určitou tenzí, která existuje mezi školou svobodnou a tradiční; vývoj českého školství s důrazem na reformní snahy dvacátých a třicátých let tohoto století; alternativní školství; učitelovo vlastní pojetí výuky; sociologická dimenze výchovy; chápání žáků jako subjektů edukace; základní přístupy a strategie v řízení třídy.

Literatura

Vališová, A. a kol. (ed.):. Autorita jako pedagogický problém. Karolinum, Praha. 1998. Palouš, R.:. Čas výchovy. SPN, Praha. 1991. Karnsová, M.:. Jak budovat dobrý vztah mezi učitelem a žákem. Praha, Portál, 1995. VAŠUTOVÁ, J. a kol.:. Kapitoly z pedagogiky. Praha: PF UK, 1998. Střelec, S. a kol.:. Kapitoly z teorie a metodiky výchovy. Brno, Paido, 1998. Chris Kyriacou:. Klíčové dovednosti učitele. Portál, Praha. 1996. M. Bednář:. "Komenského idea pampedie a Platónova paideia." Pocta Univerzity Karlovy J.A.Komenskému. Praha, Karolinum, 1990 (s. 137-144). Mareš J.:. "Možnosti učitele reagovat na individuální styly učení u žáků." Pedagogika XLIV, str. 368-376. 1994. SOMR:. Nástin dějin filosoficko pedagogického myšlení. PAŘÍZEK, V.:. Obecná pedagogika. Vlastimil Švec a kol.:. Praktikum didaktických dovedností. Masarykova univ., Brno. 1996. J. Cangelosi:. Strategie řízení třídy. Portál, Praha. 1994. VÁCLAVÍK, V.:. Svobodná škola. BENDL, S.:. Školní kázeň. Praha: ISV, 2001. Robert Fisher:. Učíme děti myslet a učit se. Portál, Praha. 1997. JŮVA, V.:. Úvod do pedagogiky. Brno: Paido, 1997. Pelikán:. Výchova jako teoretický problém. CIPRO, M.:. Výchova v pohledu historicko-geografickém. Praha: Panorama, 1984. Pelcová, N.:. Vzorce lidství. ISV, Praha, 2001,ISBN 80-85866-64-1.

Požadavky

Účast na přednáškách, úspěšné absolvování písemné zkoušky.

Garant

PaedDr. Erika Nehrerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Margareta Garabiková Pártlová, Ph.D.Mgr. Marie NajmonováPaedDr. Erika Nehrerová, Ph.D.PhDr. Iva Žlábková, Ph.D.