Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie (KPE / ZPSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ZPSS - Základy psychologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět a význam psychologie. Hlavní psychologické disciplíny a směry.2. Determinace lidské psychiky. Zrání a učení.3. Poznávací procesy I (vnímání, představy, fantazie, učení,paměť)4. Poznávací procesy II (pozornost, paměť myšlení a řeč)5. Emoční, motivační a volní procesy.6. Psychologie osobnosti. Dynamika a struktura osobnosti.7. Temperament, charakter, autoregulační mechanismy, základní typologie.8. Utváření osobnosti, metody jejího zkoumání.9. Vývoj psychiky, jeho etapy.10. Psychologické zvláštnosti puberty a adolescence.

Získané způsobilosti

Základy psychologického myšlení jakožto nástroje k řešení výchovných a vzdělávacích problémů.

Literatura

Nakonečný, M. Encyklopedie obecné psychologie. Praha, Academia, 1997. Drapela, V. J.:. Přehled teorií osobnosti. Praha, Portál, 1997. McAdams, D. P.:. The Person. Orlando (FL), Harcourt Brace, 1994. Vágnerová, M.:. Vývojová psychologie. Praha, Portál, 2000. Nakonečný, M.:. Základy psychologie osobnosti. Praha, 1993.

Požadavky

Písemný test.

Garant

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.prof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.

Vyučující

prof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.