Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika výchovy k občanství (KSV / DO1X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / DO1X - Didaktika výchovy k občanství, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Popis oboru Výchova k občanství a předmětu Občanská výchova (kurikulární postavení, význam, cíle, úkoly, interdisciplinární charakter, mezipředmětové vztahy atd.).2) Vývoj výchovy k občanství a postavení ve vzdělávání 21. století. Výchova k občanství jako tvořivá dílna myšlení pro 21. století (IP 14 26/2b).3) Paradoxy v teorii a praxi výchovy k občanství.4) Analýza učebnic OV a dalších učebních pomůcek.5) Práce s RVP ZV a ŠVP.6) Profesní identita učitele OV.7) Osobnost žáka.8) Aktivní seznamování s organizačními formami výuky a efektivními výukovými metodami v hodinách OV.9) Hodnocení.10) Rozvoj klíčových kompetencí.11) Průřezová témata.12) Přípravu učitele OV na vyučovací hodinu (praktická realizace učebních plánů předmětu, tematických celků a hodin).13) Aktuální problémy výchovy k občanství (aktuální úpravy RVP).14) Příprava vlastní pedagogické dokumentace a seznámení s programy výuky OV realizovanými na školách.

Získané způsobilosti

Hlavní kompetencí absolventa oboru občanská výchova měla být zodpovědnost a schopnost metodicky a didakticky zajistit vyučovací jednotku v rámci svého oboru.

Literatura

Kalhous, Z., Obst, O. Didaktika sekundární školy. Olomouc: UP., 2003. Labischová, D., Labisch, M. Metodika výuky občanské výchovy na 2. stupni základních škol z pohledu pedagogické praxe. Náměty pro začínající učitele. Ostrava: OU., 2010. Piťha, P. a kol. Úvod do výchovy k občanství. Praha: Orbis., 1992. Staněk, A., Mezihorák, F. (eds). Výchova k občanství v 21. století. Praha: SPHV., 2008. Kotrba, T., Lacina, L. Aktivizační metody ve výuce: příručka moderního pedagoga. Brno: Barrister§Principal., 2011. Hořejšová, M. Didaktika občanské nauky a základů společenských věd. Praha: Naše vojsko., 1994. Ondráčková, J. Výchova k občanství: manuál pro učitele občanské výchovy na druhém stupni základní školy a v nižších ročnících víceletých gymnázií. Praha: Fortuna., 1999. Bílý, J. Výchova k občanství pro základní školy. Praha: Fortuna., 1995. Zbudilová, H., Pavličíková, H. Výchova k občanství v praxi. Č. Budějovice: JU., 2013.

Požadavky

Metodická příprava hodiny a vypracování přípravy pro výuku. Průběžné vypracování zadávaných úkolů.

Garant

doc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.