Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika ZSV (KSV / DZSX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / DZSX - Didaktika ZSV, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Popis předmětu Základy společenských věd (kurikulární postavení, význam, cíle, úkoly, interdisciplinární charakter, mezipředmětové vztahy).2. Analýza učebnic ZSV a dalších učebních pomůcek.3. Práce s RVP GV a SOV a ŠVP.4. Profesní identita učitele ZSV.5. Osobnost žáka.6. Aktivní seznamování s organizačními formami výuky a efektivními výukovými metodami v hodinách ZSV.7. Hodnocení.8. Rozvoj klíčových kompetencí.9. Průřezová témata.10. Příprava učitele ZSV na vyučovací hodinu.11. Orientace na přípravu na maturitní zkoušku.12. Funkce výchovného poradce.13. Aktuální problémy výchovy k občanství (aktuální úpravy RVP).14. Seznámení s programy výuky ZSV realizovanými na gymnáziích a vybraných středních odborných školách.

Získané způsobilosti

Didaktické znalosti a dovednosti v rámci profesní přípravy.

Literatura

Tomeček, S. Metodika výuky základů společenských věd na středních školách z pohledu pedagogické praxe ? náměty pro začínající učitele. Ostrava: OU., 2010. Průcha, J. Moderní pedagogika. Praha: Portál., 2003. Skalková, J. Obecná didaktika: vyučovací proces, učivo a jeho výběr, metody, organizační formy vyučování. Praha: Grada., 2007. Maňák, J., Švec, V. Výukové metody. Brno: Paido., 2003. Hořejšová, M. Didaktika občanské nauky a základů společenských věd. Praha: Naše vojsko., 1994. Cedrychová, V., Raudenský, J. Kapitoly z obecné didaktiky pro učitele střední školy. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně., 1993. Dytrtová, R., Krhutová, M. Učitel: příprava na profesi. Praha: Grada., 2009. Ondráčková, J. Výchova k občanství: manuál pro učitele občanské výchovy na druhém stupni základní školy a v nižších ročnících víceletých gymnázií. Praha: Fortuna., 1999. Zbudilová, H., Pavličíková, H. Výchova k občanství v praxi. Č. Budějovice: JU., 2013.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, průběžné vypracování zadávaných úloh, vypracování a prezentace seminární práce zpracování portfolia dle nároků RVP GV a SOV s důrazem na mezioborové propojení jednotlivých tematických celků.

Garant

doc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.