Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historické kořeny současné společnosti I (KSV / HK1B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / HK1B - Historické kořeny současné společnosti I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Změna obsahu vyhrazena1. demokracie a totalitarismus - základní historická a politologická charakteristika2. první světová válka a poválečné uspřádání světa3. ruská revoluce roku 1917 - vznik a vývoj komunistické diktatury v Rusku4. vznik fašismu a nacismu - fašistické diktatury, nacistická diktatura5. druhá světová válka a poválečné uspořádání světa6. nacionalismus a rasismus v novodobých dějinách a zejména na konci 20. století7. studená válka a její překonání8. konec pravicových diktatur v Evropě9. pád evropského komunismu10. převaha demokracie v Evropě11. rozpad koloniálního systému, problematika rozvojových zemí12. evropské integrační tendence a jejich historické kořeny13. Postavení ČR ve sjednocující se Evropě a ochrana národnostních, náboženských a rasových menšin v rámci demokratického pluralitního systému.14. Nebezpečí mezinárodního terorismu; úsilí o světový mír.

Získané způsobilosti

Přehled o klíčových událostech v dějinách 20. století.

Literatura

Housková, H. - Podlešák, J.:. České a slovenské dějiny v letech 1900-1989, PF JU 1994, 2 sv., České Budějovice. Johnson, P.:. Dějiny 20. století. Praha, Rozmluvy 1991. Hájek, M., Ryšánková, J. a kol.:. Svět a Československo ve 20. století. Praha, Horizont 1990. Housková, H. - Podlešák, J.:. Světové dějiny 20. století. PF JU 1993, 2 sv., České Budějovice. Čornej, P., Bělina, P., Pokorný, J. a kol.:. Dějiny zemí Koruny České I., II. Praha, Paseka 1992. Aron, R.:. Historie XX. století. Praha, Academia 1999. Hobsbawm, E.:. Věk extrémů. Krátké 20. století 1914 -1991. Praha, Argo 1998.

Požadavky

Zvládnutí látky přednášek, studium literatury, písemná práce.

Garant

Marek Šmíd

Vyučující

Marek Šmíd