Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historické kořeny současné společnosti I (KSV / HKZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / HKZ1 - Historické kořeny současné společnosti I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ZMĚNA OBSAHU VYHRAZENA1. demokracie a totalitarismus ? základní historická a politologická charakteristika2. první světová válka a poválečné uspřádání světa3. ruská revoluce roku 1917 ? vznik a vývoj komunistické diktatury v Rusku4. vznik fašismu a nacismu ? fašistické diktatury, nacistická diktatura5. druhá světová válka a poválečné uspořádání světa6. nacionalismus a rasismus v novodobých dějinách a zejména na konci 20. století7. studená válka a její překonání8. konec pravicových diktatur v Evropě9. pád evropského komunismu10. převaha demokracie v Evropě11. rozpad koloniálního systému, problematika rozvojových zemí12. evropské integrační tendence a jejich historické kořeny13. Postavení ČR ve sjednocující se Evropě a ochrana národnostních, náboženských a rasových menšin v rámci demokratického pluralitního systému.14. Nebezpečí mezinárodního terorismu; úsilí o světový mír.

Získané způsobilosti

Přehled o klíčových událostech v dějinách 20. století

Literatura

Johnson, P. Dějiny 20. století. Praha. 1991. Aron, R. Historie XX. století. Praha. 1999. Hájek, M.; Ryšánková, J. a kol. Svět a Československo ve 20. století. Praha. 1990. Hobsbawm, E. Věk extrémů. Krátké 20. století 1914-1991. Praha. 1998. Housková, H.; Podlešák, J. České a slovenské dějiny letech 1900 - 1989. PF JU, České Budějovice 1994 (skripta 2 sv.). Čornej, P.; Bělina, P.; Pokorný, J. a kol. Dějiny zemí Koruny české I, II. Praha. 1992. Housková, H.; Podlešák, J. Světové dějiny 20. století. PF JU, České Budějovice (skripta 2 sv.).

Požadavky

Zvládnutí látky přednášek, studium literatury, písemná práce.

Garant

Marek Šmíd

Vyučující

Marek Šmíd