Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní výchova (KSV / IVYX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / IVYX - Interkulturní výchova, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do předmětu2. Základní terminologie3. Migrace4. Ekonomická migrace5. Uprchlictví6. Národní, etnická, sociální a osobní identita7. Vizuální reprezentace a etnické stereotypy v médiích8. Migrace v České republice9. Romská menšina v ČR10. Vietnamská menšina v ČR11. Ukrajinská menšina v ČR12. Další menšiny v České republice13./14. Interkulturní/multikulturní výchova v českém vzdělávacím systému

Získané způsobilosti

Studenti/studentky se seznámí se základními koncepty interkulturní/multikulturní výchovy a možnostmi jejich využití v českém kontextu; Studenti/studentky se seznámí s fenoménem migrace ve světě a v České republice a s jeho vlivem na současnou společnost; Studenti/studentky porozumí problémům a situacím, kterým čelí příslušníci menšin v České republice; Studenti/studentky se seznámí s národní legislativou v oblasti migrace a integrace a konceptem vzdělávání v oblasti interkulturní výchovy;-Studenti/studentky dokážou aplikovat získané teoretické znalosti v praxi.

Literatura

Šišková, T. (ed.). Menšiny a migranti v České republice: My a oni v multikulturní společnosti 21. století. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-648-9.Pavlíček, J. Multikulturní společnost ? fenomén nejen 21. století a význam historického vědomí. In: Kroupová, A. (ed.) Vzdělávání k toleranci v multikulturním prostředí střední Evropy. Praha: EIS SVLP UK, 2006. ISBN 80-903623-1-1.BARŠA, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2003. Hirt, T.; Jakoubek, M. (eds.). Soudobé spory o multikulturalismus a politiku identit: Antropologická perspektiva. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o., 2005. ISBN 80-86898-22-.Kroupová, A. Tolerance v multikulturním prostředí střední Evropy. In: Kroupová, A. (ed.) Vzdělávání k toleranci v multikulturním prostředí střední Evropy. Praha: EIS SVLP UK, 2006. ISBN 80-903623-1-1.Drbohlav, D. (et al.). Migrace a (i)migranti v Česku: kdo jsme, odkud přicházíme, kam jdeme?. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON), 2010. ISBN 978-80-7419-039-1.Baršová, A.; Barša, P. Přistěhovalectví a liberální stát: Imigrační a integrační politiky v USA, západní Evropě a Česku. Brno: Masarykova univerzita v Brně, Mezinárodní politologický ústav, 2005. ISBN 80-210-3875-6.

Požadavky

Reflexe povinné literatury - z 11 témat probíraných v rámci předmětu si studenti/studentky vyberou minimálně 3 témata a na základě povinné literatury uvedené k danému tématu vypracují reflexi (minimální délka každé reflexe je 400 slov). Studenti/studentky by měli/měly prokázat schopnost kriticky analyzovat zadané texty a aplikovat obsažené teorie a koncepty v praxi. Reflexe by měla obsahovat také vlastní myšlenky či zkušenosti týkající se tématu.Portfolio - během celého semestru budou studenti/studentky pracovat na svém osobním portfoliu, které by mělo obsahovat materiály týkající se témat probíraných v rámci předmětu (např. novinové a internetové články, zajímavé odkazy, poznámky a materiály z přednášek, sylabus kurzu, a především reflexe povinné literatury). Portfolio může mít tištěnou či elektronickou verzi (CD či USB).Účast v hodinách maximálně 3 omluvené absence.

Garant

Mgr. Anna MARŠÍKOVÁ, M.A.

Vyučující

Mgr. Anna MARŠÍKOVÁ, M.A.