Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prameny vědění a vzdělanosti (KSV / KPVV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / KPVV - Prameny vědění a vzdělanosti, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vědění a vzdělanost z pohledu sociálních a kulturních dějin poznání2) Učenci ve středověké Evropě - návaznost na staré základy a nové přístupy3) Církevní školy a knihovny - vědění pod dohledem církve4) Vznik univerzit - nových center vzdělanosti, počátky vědecké konkurence - učené společnosti a akademie5) Nové rozměry vzdělanosti v době vrcholné renesance a humanismu6) Hledání nových pilířů vědeckého poznání světa v době osvícenství7) Alfabetizace společnosti v rozdílných kulturách a společnostech, význam dějin čtení8) Proměny postavení učitelů a učitelek (celibát aj.)9) Funkce knihtisku při šíření vzdělanosti, obraz světa a suma vědění v knihách10) Distribuce vzdělanosti - centra a periferie vědění, geografie knihoven11) Distribuce vzdělanosti - funkce dalších paměťových institucí - archivů a muzeí12) Třídění poznatků - historie sestavování učebních plánů, vznik významných evropských a českých encyklopedických slovníků13) Znalosti na prodej - intelektuální vlastnictví, průmyslová špionáž, ochranné známky, význam copyrightu, autorská práva a jejich ochrana,14) Znalosti na prodej II - citace - historie citování literatury, korektní způsoby citace odborných děl, současné normy pro citace a oborové zvyklosti

Získané způsobilosti

viz cíle kurzu

Literatura

A. Míšková, M. Franc, A. Kostlán (eds.):. Bohemia docta. K historickým kořenům vědy v českých zemích. Praha, 2010. P. Burke:. Co je kulturní historie? Praha, 2011. J. Petráň:. České dějiny ve znamení kultury. Pardubice, 2010. A. Manguel:. Dějiny čtení, Praha, 2007. Dějiny Univerzity Karlovy, svazky 1-4, Praha 1999. M. Novotný:. Dějiny vyššího školství a vzdělanosti na jihu Čech. České Budějovice, 2006. J. Hořec:. Počátky české knihy. Praha, 2003. M. Bahenská:. Počátky emancipace žen v Čechách. Dívčí vzdělávání a ženské spolky v Čechách v 19. století. Praha, 2005. P. Burke:. Společnost a vědění. Od Gutenberga k Diderotovi. Praha, 2007. R. Jandová, P. Prokešová a kol.:. Šedesát let vzdělávání pedagogů na jihu Čech v reflexi současné reformy školství. České Budějovice, 2008. P. Kneidl:. Z historie evropské knihy. Po stopách knih, knihtisku a knihoven. Praha, 1999.

Požadavky

Zvládnutí látky přednášek, studium literatury.

Garant

Mgr. Helena Stejskalová

Vyučující

Mgr. Helena Stejskalová