Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparace volebních a stranic. systémů (KSV / KVSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / KVSM - Komparace volebních a stranic. systémů, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ZMĚNA OBSAHU VYHRAZENA1. Kategorizace jednotlivých volebních technik2. Většinové volební techniky3. Proporční volební techniky4. Matematika proporčních volebních technik - kvóta5. Matematika proporčních volebních technik - dělitel6. Smíšené volební techniky7. Volební a stranický systém Velké Británie, USA8. Volební a stranický systém Francie, SRN9. Historické formování stranických a volebních systémů v Československu10. Volební a stranický systém samostatného Slovenska11. Formování volebního a stranického systému v ČR po roce 198912. Volební systém užívaný do PS Parlamentu ČR13. Volební systém užívaný do Senátu ČR14. Volební systém užívaný do zastupitelstev obcí v ČR15. Volební systém užívaný do zastupitelstev krajů v ČR

Získané způsobilosti

Rozlišení jednotlivých volebních systémů v Evropě a ČR a jejich vliv na stranický systém.

Literatura

Cabada, L. a kol.:. Koalice a koaliční vztahy ČR v evropském kontextu. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk. 2006. Dvořáková, V. a kol.:. Komparace politických systémů I. Oeconomica, Praha. 2005. Cabada, L.; Dvořáková, V. a kol.:. Komparace politických systémů I. VŠE. Praha, 2005. Říchová, B. a kol.:. Komparace politických systémů II. Oeconomica, Praha. 2004. Cabada, L.; Ženíšek, M.:. Smíšené volební systémy. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Dobrá Voda u Pelhřimova. 2003. Novák, M.; Lebeda, T. a kol.:. Volební a stranické systémy, ČR v mezinárodním srovnání. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Dobrá Voda. 2004. Chytilek, R.; Šedo, J.:. Volební systémy. Masarykova univerzita, Brno. 2004. Šedo, J.:. Volební systémy postkomunistických zemí. Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK), Brno. 2007. Lebeda, T. a kol.:. Voliči a volby 2006. Sociologický ústav AV ČR, Praha. 2007. Klíma, M.:. Kvalita demokracie v České republice a volební inženýrství. Radix, Praha. 2001. Klíma, M.:. Možnosti úpravy či reformy volebního systému v ČR . Vysoká škola ekonomická, Praha. 1999. Balík, S.; Hloušek, V.; Holzer, J.; Šedo, J.:. Politický systém českých zemí 1848 - 1989. Masarykova univerzita, Brno. 2006. Kubát, M.:. Politika v Polsku po roce 1989. Karolinum, Praha. 2000. Čaloud, D.:. Volby do Poslanecké sněmovny v roce 2006. Centrum pro studium demokracie a kultury, Brno. 2006.

Požadavky

Aktivní účast na semináři - student přednese vlastní příspěvek k probíranému tématu (referát).

Garant

Mgr. Petr Lazar

Vyučující

Mgr. Petr LazarMgr. Petr Lazar