Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparace voleb. a stranických systémů (KSV / KVSX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / KVSX - Komparace voleb. a stranických systémů, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kategorizace jednotlivých volebních technik2. Většinové volební techniky3. Proporční volební techniky4. Matematika proporčních volebních technik kvóta5. Matematika proporčních volebních technik dělitel6. Smíšené volební techniky7. Volební a stranický systém Velké Británie, USA8. Volební a stranický systém Francie, SRN9. Historické formování stranických a volebních systémů v Československu10. Volební a stranický systém samostatného Slovenska11. Formování volebního a stranického systému v ČR po roce 198912. Volební systém užívaný do PS Parlamentu ČR13. Volební systém užívaný do Senátu ČR14. Volební systém užívaný do zastupitelstev obcí v ČR15. Volební systém užívaný do zastupitelstev krajů v ČR

Získané způsobilosti

Studující si osvojí samostatně přemýšlet o vlivu volebních systémů na stranické systémy a tím politickou situaci v jednotlivých zemích. Uvědomí si též limity vlivu volebních systémů na demokratický politický systém. Osvojí si techniky analyzování volebních systémů do té míry, že o nich budou schopni, schopny sami přednášet svým budoucím žákům, žačkám.

Literatura

Dvořáková, V. a kol.:. Komparace politických systémů I. Oeconomica, Praha. 2005. Cabada, L.; Dvořáková, V. a kol.:. Komparace politických systémů I. VŠE. Praha, 2005. Cabada, L.; Dvořáková, V.:. Komparace politických systémů III. Praha, 2000. Říchová, Blanka:. Komparativní metoda v politologii. In: Kol.: Komparace politických systémů I. Praha, 2000. Cabada, L.; Ženíšek, M. Smíšené volební systémy. Dobrá Voda u Pelhřimova., 2003. Novák, M.; Lebeda, T. a kol.:. Volební a stranické systémy, ČR v mezinárodním srovnání. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Dobrá Voda. 2004. Chytilek, R.; Šedo, J. Volební systémy. Brno, 2004. Lebeda, T. a kol. Voliči a volby 2006. Praha, 2007.

Požadavky

Prezentace referátu, odevzdání seminární práce. Aktivní participace v seminářích. Četba povinné literatury.

Garant

PhDr. Salim Murad, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Salim Murad, Ph.D.