Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie a současná filozofie dějin (KSV / MFSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / MFSM - Metodologie a současná filozofie dějin, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Změna obsahu vyhrazenaPřednášky se zaměřují na vyjádření vztahu vědy k ostatním oborům lidské činnosti a víře. Poukazují vznik moderní vědy. Osobité místo se věnuje křesťanské víře v době utváření přírodních věd. Harmonogram přednášek se zaměřením na: nové dějiny vědy, dějiny vědy a jejich interpretace, první vědecká revoluce, nový typ myšlení, newtonovský svět, revoluce v přírodních vědách, vzestup a pád matematiky, druhá vědecká revoluce, teorie relativity v prostředí filozofů, novopozitivistické pojetí vědy a filozofie, analýza jazyka vědy, falzifikační model vědy K. R. Poppera, metodologická konvence, logické pojetí filozofů vědy, historická a holistická koncepce vývoje vědy, struktura revolucí ve vědě podle T. Kuhna, metodologie P. Feyerabenda. Dále se předmět zabývá tématikou hodnot a hodnotových struktur, modely hodnocení a epistemologickými hodnotami.

Získané způsobilosti

Absolvent rozumí pravděpodobně rozdílu mezi filosofií, vědou a metodou.

Literatura

Pearcyová, N. R., Thaxton, Ch. B.:. Duše vědy. Návrat domů, Praha 1997. Tondl, L.:. Hodnocení a hodnoty. metodologické rozměry hodnocení. Filosofia, Praha 1999. Fajkus, B.:. Současná filosofie a metodologie vědy. Filosofia, Praha 2005. Tondl, L.:. Technologické myšlení a usuzování. Kapitoly z filozofie techniky. Filosofia,Praha1998. Weinberger, O. Alternativní teorie jednání. Filosofia, Praha 1997. Cottrell, S.:. Critical Thinking Skills. Developing Effective Analysis and Argument. University Press, London, 2006. Kolář, P., Svoboda, V.:. Logika a etika. Úvod do metaetiky. Filosofia, Praha 1997.

Požadavky

seminární práce dle výběru na zvolené téma a s využitím původního filosofického textu.

Garant

PhDr. Helena Pavličíková, CSc.

Vyučující

PhDr. Helena Pavličíková, CSc.