Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Média a společnost: historic.perspektiva (KSV / MSHX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / MSHX - Média a společnost: historic.perspektiva, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Změna obsahu vyhrazenaBlok 1: Média v dějinách Evropy1. Knihtisk v raně novověké Evropě2. Periodický tisk a formování veřejné sféry3. Nové komunikační technologie a transformace časoprostoru v 19. století4. Na cestě ke společnosti spotřeby: masový tisk a reklamní průmysl na přelomu 19. a 20. století5. Média, válečná a politická propaganda v první polovině 20. století6. Formování poválečné společnosti a nástup televizního vysílání7. Ve znamení globalizace: masová média ve druhé polovině 20. stoletíBlok 2: Média a české společnost8. Počátky médií v českých zemích. Média a proces národního obrození9. Tištěná média a počátky rozhlasového vysílání v období první republiky10. Kolaborace a rezistence: média v Protektorátu Čechy a Morava11. Média a budování socialistické společnosti12. Role médií v roce 196813. Éra normalizace: oficiální a neoficiální média, populární a alternativní kultura14. Éra transformace: české média a česká společnost v letech 1990 - 2010

Získané způsobilosti

rozvoj mediální gramotnosti

Literatura

Briggs, Asa, Burke, Peter. A Social History of the Media. Cambridge: Polity Press 2002. Prokop, D.:. Boj o média. Karolinum, Praha 2005. Bednařík, P., Jirák, J., Köpplová, B. Dějiny českých médií. Od počátku do současnosti. Grada, Praha 2011. Köppl, L., Köpplová, B.:. Dějiny svě tové žurnalistiky I. Celý svět je v novinách. Novinář, Praha 1998. Ševčák, L´., Vojtek, J.:. Dejiny svetového novinárstva I., Dejiny anglického novinárstva. Univerzita Komenského, Bratislava 1992. Thompson, J. B.:. Média a modernita. Sociální teorie médií. Karolinum, Praha 2004. Alan, J. (ed.):. Alternativní kultura. Příběh české společnosti 1945-1989. Praha, 2001. Gorma, Lyn, Mclean, David. Media and Society into the 21st Century: A Historical Introduction. Wiley-Blackwell, Chichester, UK; Malden, MA 2009. Winston, Brian. Media Technology and Society. A History From the Telegraph to the Internet. Routledge, London, New York 1998. Literární akademie. Pražské jaro 1968. Literatura - film - média. Materiály z mezinárodní konference pořádané Literární akademií za spolupráce s Městskou knihovnou. Praha 20. - 22. května 2008. Praha: Literární akademie 2009. Anderson, B.:. Představy společenství. Úvahy o původu a šíření nacionalismu. Praha, 2008. Habermas, J.:. Strukturální přeměna veřejnosti. Filosofia, Praha 2000. Cysařová, Jarmila. Televize a totalitní moc 1969 - 1975. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Praha 1998. Bílek, Petr A., Činátlová, Blanka. Tesilová kavalérie: popkulturní obrazy normalizace. Pistorius & Olšanská, Příbram 2010. Postman, Neil. Ubavit se k smrti. Veřejná komunikace ve věku zábavy. Mladá fronta, Praha 1999.

Požadavky

Četba zadané literatury, aktivní účast v seminářích, referát.

Garant

doc. PhDr. Daniel Bína, Ph.D.Mgr. Marek Šebeš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Šebeš, Ph.D.