Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průřezová témata RVP a rozvoj klíč.kom. (KSV / PTEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / PTEX - Průřezová témata RVP a rozvoj klíč.kom., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Průřezová témata a výchova proti konzumerismu (IP 14 26/2b). Osobnostní a sociální výchova. Teoretické vymezení průřezového tématu (popis, tematické celky a subtémata, cíle, motivace, učební texty) a jeho praktické zvládnutí (doporučené metody a formy).2. Výchova demokratického občana. Teoretické vymezení průřezového tématu (popis, tematické celky a subtémata, cíle, motivace, učební texty) a jeho praktické zvládnutí (doporučené metody a formy).3. Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. Teoretické vymezení průřezového tématu (popis, tematické celky a subtémata, cíle, motivace, učební texty) a jeho praktické zvládnutí (doporučené metody a formy).4. Multikulturní výchova. Teoretické vymezení průřezového tématu (popis, tematické celky a subtémata, cíle, motivace, učební texty) a jeho praktické zvládnutí (doporučené metody a formy).5. Environmentální výchova. Teoretické vymezení průřezového tématu (popis, tematické celky a subtémata, cíle, motivace, učební texty) a jeho praktické zvládnutí (doporučené metody a formy).6. Mediální výchova. Teoretické vymezení průřezového tématu (popis, tematické celky a subtémata, cíle, motivace, učební texty) a jeho praktické zvládnutí (doporučené metody a formy).7.-8. Klíčové kompetence a jejich rozvoj v hodinách OV a ZSV: kompetence k učení.9.-10. Klíčové kompetence a jejich rozvoj v hodinách OV a ZSV: kompetence k řešení problémů.11.-12. Klíčové kompetence a jejich rozvoj v hodinách OV a ZSV: komunikativní kompetence.13. Klíčové kompetence a jejich rozvoj v hodinách OV a ZSV: kompetence sociální a personální.14. Klíčové kompetence a jejich rozvoj v hodinách OV a ZSV: kompetence občanská a pracovní.

Získané způsobilosti

Didaktické znalosti a dovednosti v rámci profesní přípravy.

Literatura

kol. Doporučené očekávané výstupy. Metodická podpora pro výuku průřezových témat v základních školách. Praha: VÚP, 2011. kol. Klíčové kompetence v základním vzdělávání. Praha: VÚP, 2007. Labischová, D., Labisch, M. Metodika výuky občanské výchovy na 2. stupni základních škol z pohledu pedagogické praxe. Náměty pro začínající učitele. Ostrava: OU, 2010. Tomeček, S. Metodika výuky základů společenských věd na středních školách z pohledu pedagogické praxe ? náměty pro začínající učitele. Ostrava: OU, 2010. Průcha, J. Moderní pedagogika. Praha: Portál, 2003. Skalková, J. Obecná didaktika: vyučovací proces, učivo a jeho výběr, metody, organizační formy vyučování. Praha: Grada, 2007. Piťha, P. a kol. Úvod do výchovy k občanství. Praha: Orbis, 1992. Zbudilová, H., Pavličíková, H. Výchova k občanství v praxi. Č. Budějovice: JU, 2013. Maňák, J., Švec, V. Výukové metody. Brno: Paido, 2013. Pavličíková, H., Zbudilová, H. a kol. Aktuální otázky výchovy k občanství. Č. Budějovice: JU, 2014. Hořejšová, M. Didaktika občanské nauky a základů společenských věd. Praha: Naše vojsko, 1994. kol. Klíčové kompetence ve výuce na základní škole a gymnáziu. Metodická příručka. Praha: NÚV, 2011. Hejtman, P., Pavličíková, H. (Eds.). Spotřební společnost a její reflexe ve výuce společenských věd a výchovy k občanství. Č. Budějovice: JU, 2014. Ondráčková, J. Výchova k občanství: manuál pro učitele občanské výchovy na druhém stupni základní školy a v nižších ročnících víceletých gymnázií. Praha: Fortuna, 1999.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, průběžné vypracování zadávaných úloh vztahujících se k průřezovým tématům RVP a rozvoji klíčových kompetencí.

Garant

doc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Helena Pavličíková, CSc.