Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie dětí a mládeže (KSV / SDMX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SDMX - Sociologie dětí a mládeže, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Změna obsahu vyhrazena1. Sociologie dětí a mládeže: základní koncepty, pojmy a teorie I2.-3. Mladí lidé v historickém kontextu vývoje evropských společností4. Rodina, socializace a životní cyklus5. Výchova a vzdělávání6. Volný čas a nové způsoby jeho trávení7. Sociální deviace, kriminalita a deviantní chování dětí a mládeže8. Role vrstevnických skupin a role médií9. Mediální světy dětí a mládeže10.-11. Subkultury mládeže12. Občanská a politická angažovanost mladých lidí13. Život v individualizované společnosti, vliv globalizace na život dětí a mládeže14. Závěrečné shrnutí a hodnocení

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti o životě dětí a dospívajících v soudobé společnosti.

Literatura

Národní institut dětí a mládeže. Hodnotové orientace dětí ve věku 6 ? 15 let. NIDM, Praha. Sak, P.; Saková K.:. Mládež na křižovatce. Svoboda, Praha 2003. Nosál, Igor (ed.). Obrazy dětství v dnešní české společnosti. Studie ze sociologie dětství. Barrister&Principal, Brno 2004. Možný, I. Rodina a společnost. Praha: Sociologické nakladatelství, 2006. Corsaro, W. The Sociology of Childhood. Pine Forge Press, Thousand Oaks 2010. Furlong, A. Youth Studies: An Introduction. Routledge, London 2013. Erikson, E. Dětství a společnost. Praha, Argo. 2002. Montgomery, K. Generation Digital. Politics, Commerce, and Childhood in the Age of the Internet. MIT Press, Cambridge, London 2007. Wells, K. Childhood in a Global Perspective. Polity Press, Cambridge 2009. Kraus, B. Jak žije středoškolská mládež na počátku XXI. století. Gaudeamus, Hradec Králové 2004. Thomas, P.M., Calmbach, M. (eds.). Jugendliche Lebenswelten. Perspektiven für Politik, Pädagogik und Gesellschaft. Springer, Berlin Heidelberg 2013. Tyyskä, W. Youth and Society: The Long and Winding Road. Canadian Scholars? Press, Toronto 2009. Hodkinson, P., Deicke, W. (eds.). Youth Cultures. Scenes, Subcultures and Tribes. Routledge, London 2007.

Požadavky

Četba zadané literatury, příprava na semináře v podobně písemné reflexe zadané literatury, aktivní účast v seminářích, referát.

Garant

Mgr. Marek Šebeš, Ph.D.