Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie soudobých společností (KSV / SSSX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SSSX - Sociologie soudobých společností, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. V jaké společnosti dnes žijeme? O povaze modernity na začátku 21. století.2. Mcdonaldizovaná společnost: řetězce rychlého občerstvení jako symbol a model konzumní společnosti (IP 14 26/2b)3. Sociální stratifikace, sociální status a mobilita.4. Třídní struktura soudobých společností, třídní struktura v ČR.5. Demografická struktura české společnosti - zákl. procesy demografické reprodukce, hlavní ukazatele a historický vývoj.6. Budoucnost české populace a problematika stárnutí společnosti.7. Tradiční, moderní a postmoderní rodina. Analýza vybraných aspektů rodinného a partnerského chování (porodnost, bezdětnost, sňatkové a reprodukční strategie, nesezdaná soužití ad).8. Rodina a sociální nerovnosti. Rodina a gender. Rodinná a populační politika.9. Proměny sféry práce v soudobé společnosti.10. Nezaměstnanost, chudoba, marginalizace a sociální exkluze.11. Sociální stát: základní principy a typologie. Sociální stát v procesu globalizace.12. Vzdělávací systémy a sociální nerovnosti (B. Bernstein, P. Bourdieu, R. Boudon ad.).13. Proměna instituce školství v průběhu 20. století.14. Modernita a sekularizace. Náboženství a česká společnost.

Získané způsobilosti

přehled o odvětvových disciplinách sociologie a základní konceptualizaci klíčových sociologických problémů

Literatura

Bartoňová, D. a kol. Demografická situace České republiky: proměny a kontexty 1993 - 2008. SLON, Praha. 2010. Maříková, H. - Kostelecký, J. - Lebeda, T. - Škodová, M. Jaká je naše společnost? Praha: SLON, 2010. Mareš, P. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha, 1999. Nešpor, Zdeněk. Příliš slábi ve víře. Praha, 2010. ISBN 978-80-7017-147-9.Možný, I. Rodina a společnost. Praha Slon, 2006. Giddens, A.:. Sociologie. Argo, Praha 2003. Mareš, P. Sociologie nerovnosti a chudoby. Praha, Slon. 1999. Havlík, R. - Koťa, J.:. Sociologie výchovy a školy. Praha, Portál, 2002. Petrusek, M.:. Společnosti pozdní doby. Praha: Slon. 2006. KELLER, J., TVRDÝ, L.:. Vzdělanostní společnost? Chrám, výtah a pojišťovna. Praha: Sociologické nakladatelství, 2008. Keller, J.:. Vzestup a pád středních vrstev. Praha: Slon. 2000. Giddens, A.:. Důsledky modernity. Slon, Praha 2003. Hašková, H. Fenomén bezdětnosti. Praha: SLON 2010. Rabušic, L. Kde ty všechny děti jsou? Porodnost v sociologické perspektivě. Praha: Sociologické nakladatelství, 2001. ISBN 80-86429-01-6.Katrňák, T. Odsouzeni k manuální práci. Praha: SLON, 2004. Macionis, J. Social Problems: Census Edition. Boston: Prentice Hall 2012. LIESSMANN, K. P.:. Teorie nevzdělanosti. Omyly společnosti vědění. Praha: Academia, 2008.

Požadavky

Četba zadané literatury, aktivní účast v seminářích, referát.

Garant

Mgr. Marek Šebeš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Šebeš, Ph.D.