Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. kapitoly ze světových dějin 20.st. (KSV / SVDB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SVDB - Vybr. kapitoly ze světových dějin 20.st., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Změna obsahu vyhrazena1. Demokracie a totalitarismus, základní historická a politologická charakteristika.2. První světová válka a poválečné uspořádání světa.3. Ruská revoluce v r. 1917, vznik a vývoj komunistické diktatury v Rusku.4. Vznik fašismu a nacismu, fašistické diktatury, nacistická diktatura.5-8. Druhá světová válka a poválečné uspořádání světa (4 h.)9. Nacionalismus a rasismus v novodobých dějinách a zejména na konci 20. století.10. Genocidy 20. století (zejména arménská, židovská, romská, kambodžská a tibetská).11. Studená válka a její překonání, konec pravicových diktatur v Evropě, pád evropského komunismu, převaha demokracie v Evropě.12. Rozpad koloniálního systému, problematika rozvojových zemí.13. Evropské integrační tendence a jejich historické kořeny.14. Sbližování civilizací, globalizace světa, úsilí o světový mír.

Získané způsobilosti

přehled o klíčových událostech světových dějin 20. století

Literatura

Housková, H., Podlešák, J.:. Světové dějiny 20. století. PF JU Č. Budějovice 1993 (skripta 2 sv.). Johnson, P.:. Dějiny 20. století. Praha, Rozmluvy 1991. Hájek, M., Ryšánková, J. a kol.:. Svět a Československo ve 20. století. Praha, Horizont 1990.

Požadavky

Zvládnutí látky přednášek, studium literatury, písemná práce.

Garant

PhDr. Jan Podlešák

Vyučující

PhDr. Jan Podlešák