Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie výchovy a vzdělávání (KSV / SVVX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SVVX - Sociologie výchovy a vzdělávání, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Změna obsahu vyhrazena1. Uvedení do sociologie výchovy a školy2. Přehled vývoje sociologie výchovy3. Klíčová současná témata4. Metody a přístupy k výzkumu výchovného a vzdělávacího procesu5.-9. Sociologické teorie výchovy a vzdělávání (vybrané klíčové přístupy, např. T. Berger a P. Luckmann, P. Bourdieu, I. Illich, B. Bernstein apod.)10.-13. Přehled sociologických výzkumů českého školství a vzdělávacího systému (představení vybraných sociologických výzkumů)14. Závěr a test

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost kritického pohledu na proces výchovy, vzdělávání a školství a měli by být schopni využít sociologické teorie a přístupy při interpretaci vzdělávacího procesu.

Literatura

Illich, I. Odškolnění společnosti. Praha: SLON, 2001. Kraus, B. Sociální aspekety výchovy. Gaudeamus, Hradec Králové, 1999. Havlík, R., Koťa, J. Sociologie výchovy a školy. Praha: Portál, 2002. Sadovnik, A. R. Sociology of Education: A Critical Reader. London, Routledge, 2010. Havlík, R., Novotná, M., Prokop, J. Vybrané kapitoly ze sociologie výchovy a vzdělávání. Praha: Karolinum., 1993. Pelikán, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha: Karolinum., 1998. Alan, J. Etapy života očima sociologie. Praha: Panorama, 1989. Bourdieu, P., Passeron, J.-C. Reproduction in Education, Society and Culture. Sage, London, 1990. Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: SLON, 1993. Berger, P, Luckmann, L. Sociální konstrukce reality. CDK, Brno, 1999. Bláha, A. Sociologie dětství. Brno: Komenium, 1948.

Požadavky

Budou specifikovány v sylabu kurzu.

Garant

Mgr. Michal Šimůnek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Šimůnek, Ph.D.