Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do etnografie jihočeského regionu (KSV / UEJR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / UEJR - Úvod do etnografie jihočeského regionu, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, vymezení tématu, základní pojmy2. Sídla, lidový dům a hospodářská usedlost, bydlení a uspořádání interiéru3. Zemědělství (pěstování a sběr plodin, chov domácího zvířectva) a lidová strava4. Řemesla lidová a zlidovělá, podomácká výroba a doprava5. Oblečení - pracovní, všednodenní a sváteční krojové, oděvní doplňky6. Lidové výtvarné umění (malba, sklo, keramika, dřevořezba, výšivka)7. Život v obci, uspořádání tradiční lidové pospolitosti, zvykové právo8. Od kolébky do hrobu (narození, svatba, pohřeb), rodinné a příbuzenské vztahy9. Výroční obyčeje - Od jara do zimy I. (Advent, Vánoce, masopust)10. Výroční obyčeje - Od jara do zimy II. (Velikonoce, jaro, léto, podzimní posvícení)11. Lidové pověrečné představy, magie a léčitelství12. Lidová slovesnost, obchůzkové divadlo, kronikářství a kalendáře, škola, odraz života a myšlení v jazyce oblasti (místní názvy, jména a specifické výrazy)13. Relikty lidové kultury v současnosti, novosídlenecké pohraničí po roce 1945, etnické procesy v současné české společnosti a jejich projevy v životě jihočeského regionu14. Dějiny oboru, významné osobnosti, základní literatura a časopisy, důležité instituce

Získané způsobilosti

viz cíle kurzu

Literatura

Vondruška, V.:. Církevní rok a lidové obyčeje. Č. Budějovice 1991. časopis ČESKÝ LID, od r. 1892 - 1932; od r. 1945 - současnost. Úlehlová-Tilšová, M.:. Česká strava lidová. Praha 1945. Československá vlastivěda. Praha 1936. Řada II. Národopis. Československá vlastivěda. Praha 1968. Díl III. Lidová kultura. Robek, A. a kol.:. Jihočeská vlastivěda. Národopis. Č. Budějovice 1986. Menzl, V.:. Lidová architektura v Československu. Praha 1980. Stránská, D.:. Lidové kroje v Československu. I. Čechy. Praha 1946. Václavek, B.:. O lidové písni a slovesnosti. Zíbrt, Č.:. Veselé chvíle v životě lidu českého. Praha 1950. Horák, J.:. Zvyky, obyčeje a výroční obřady našeho lidu. Praha 1925.

Požadavky

Aktivní účast (75 %), seminární práce, drobné referáty, studium literatury.

Garant

PhDr. František KREJČA

Vyučující

PhDr. František KREJČAMgr. Helena Stejskalová