Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova k demokratickému občanství (KSV / VDOX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / VDOX - Výchova k demokratickému občanství, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata: 1. Aktivní občanství a demokracie; 2. Role pedagoga v demokracii výchova k demokratickému občanství. 3. Žáci a politika. 4. Historie výchovy k demokratickému občanství. 5. Výchova k demokratickému občanství v evropském kontextu. 6 13. Práce s rozmanitými výukovými materiály, které jsou dnes pro vyučující připraveny, případně tvorba vlastních. 14. Závěrečná evaluace kurzu, závěrečná debata.

Získané způsobilosti

Schopnost motivovat své budoucí studenty k zájmu o věci veřejné. Schopnost motivovat k přijetí odpovědnosti svobodomyslných, kriticky přemýšlejících a o vzdělání stojících občanů demokratické země za sebe, svou obec i širší svět.

Literatura

Dopita, M. (ed). Konstrukce politična ze strany dětí. Olomouc, 2002. ISBN 80-224-0476-1.Sak, Petr a Karolína SAKOVÁ. Mládež na křižovatce: sociologická analýza postavení mládeže ve společnosti a její úlohy v procesech evropeizace a informatizace. Vyd. 1. Praha, 2004. ISBN 80-863-2033-2.Hess, Robert, TORNEY, Judyth. The development of political attitudes in children. Chicago, 1967. Connell, R. The Child s Construction of Politics. Melbourne, 1971. Coles, R. The political life of children. Boston: Atlantic Monthly Press, 1986. Dopita, M., Staněk, A. Výchova k demokratickému občanství a vzájemné toleranci v multikulturní společnosti. Olomouc, 2004. ISBN 80-2240952-6.Dopita, M., Staněk, A. Výchova k demokratickému občanství se zaměřením na potírání rasové a národní nesnášenlivosti. Olomouc:, 2006. ISBN 80-224-1495-5.Dopita, M., Staněk, A. Výchova k demokratickému občanství založenému na právech a odpovědnosti. Olomouc, 2004. ISBN 80-224-0883-X.

Požadavky

Prezentace referátu, odevzdání seminární práce. Aktivní participace v seminářích. Četba povinné literatury.Zpracování prezentace výukové lekce.

Garant

PhDr. Salim Murad, Ph.D.