Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly evropské integrace (KSV / VKEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / VKEX - Vybrané kapitoly evropské integrace, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Změna obsahu vyhrazenaTémata: Historie myšlenky integrace a vývoj integrace Evropy - Panevropské hnutí, Rada Evropy; Schumanova deklarace (1950), Pařížská smlouva - vznik ESUO (1951), Římské smlouvy zakládající EHS a Euratom v roce 1958, 1973 vstup Velké Británie, Irska, Dánska, 1974 vznik Evropské rady, 1979 první volby do Evropského parlamentu, 1981 přijetí Řecka, 1986 přijetí Španělska, Portugalska, Maastrichtská smlouva o vzniku Evropské unie, Evropský hospodářský prostor - 4 svobody, nová měna Euro, čtvrté rozšíření EU v roce 1995 o Rakousko, Finsko, Švédsko, Amsterodamská smlouva z roku 1999, snaha o výraznější ekonomický růst - Lisabonská strategie (2000), Smlouva z Nice (2000), Laekenská deklarace (2001), leden 2002 - Euro, smlouva o dalším rozšíření EU - rozšíření EU z roku 2004, proces z Kodaně 1993 do Kodaně 2003, přístupová jednání, kodaňská kritéria, Smlouva o ústavě pro Evropu, Institucionální struktura současné EU, symboly EU, mechanizmy fungování EU, byrokracie EU.

Získané způsobilosti

Znalost historie EU až po současnou perspektivu aktuálních debat o dalším vývoji integrace.

Literatura

Zielonka, J., Pravda, A.:. Democratic Consolidation in Eastern Europe. Volume 2. Oxford University Press. Oxford 2002. Fiala, P.; Pitrová, M.:. Evropská unie. Murad, S.:. Migration and the New Role of Central Europe in Enlarged European Union. Kubát, M. (ed.):. Východní rozšíření Evropské unie. Brno - Praha 2001. Murad, S.(ed):. Vzpomínky na cestu do Evropy. Volby, politické strany a zahraniční politika v České republice a na Slovensku v roce 1998. Jihočeská univerzita. České Budějovice 2008. Murad, S.:. Zahraniční politika Slovenské republiky jako faktor konsolidace demokracie na Slovensku. L.Marek. Brno 2007.

Požadavky

Práce s internetem.

Garant

PhDr. Salim Murad, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Salim Murad, Ph.D.