Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z práva (KSV / VKPX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / VKPX - Vybrané kapitoly z práva, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek a seminářů:- Smlouvy - kupní smlouva, nájemní smlouva, smlouva o poskytnutí úvěru - vazby těchto smluv k občanskému a obchodnímu právu.- Autorské právo a publikace.- Manželství - předmanželská smlouva, sňatek (uzavření manželství), společné jmění manželů.- Manželství - rozvod, majetkové vyrovnání, dohoda o majetkovém vyrovnání, děti; výživné; daňové a finanční důsledky rodičovství.- Dědění - vydědění, dědění v souvislosti s obchodním zákoníkem, přijmutí či odmítnutí dědictví, zděděné pohledávky a závazky.- Ochrana spotřebitele - reklamační řád, vady výrobku, reklamační řízení.- Vybrané případy odpovědnosti za škodu - odpovědnost za převzaté věci, odpovědnost za škodu na vnesených a odložených věcech, odpovědnost za nemoc z povolání, promlčení.- Zákon o svobodném přístupu k informacím a ochraně utajovaných skutečností z pohledu občana.- Manažerská smlouva a další pracovně právní vztahy.- Ochrana jména a cti občana, náhrada škody v nemajetkové sféře občana.- Občansko-právní žaloba (vzor), návrh na rozhodnutí.- Právní problematika v oblasti bytů.

Získané způsobilosti

Student je schopen orientovat se v právním řádu České republiky.

Literatura

Zák. č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník. Zák. č. 90/2012 Sb., O obchodních korporacích. Zák. č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů. Zák.č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů. Zák.č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. Janků, M. a kol.:. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult, Praha, C.H.Beck, 2. vydání, 2006, 642 s. Praha: C. H. Beck, 2008. Drápala, M.:. Na ztracené vartě Západu. Praha, 2000. Jehlička - Švestka:. Občanský zákoník s komentářem. ŠTENGLOVÁ I. a kol.:. Obchodní zákoník, komentář, C.H. Beck, Praha 2009,ISBN 978-80-7400-055-3. Bělina, M.:. Pracovní právo, 3. vyd., C.H.Beck 2007.

Požadavky

Vypracování smluv dle zadání vyučujícího

Garant

Mgr. Michal Šimůnek, Ph.D.JUDr. Marta Uhlířová, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Marta Uhlířová, Ph.D.