Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpravodajská média a občan. socializace (KSV / ZMOX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ZMOX - Zpravodajská média a občan. socializace, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Změna obsahu vyhrazena1. Zpravodajská média: základní principy fungování.2. Historické proměny zpravodajských médií a žurnalistické profese.3. Zpravodajství a moderní společnost: čím je žurnalistika prospěšná pro demokracii?4. Proměny zpravodajství na počátku 21. století (multimedialita, digitalizace, občanská a participativní žurnalistika).5. Dětství, adolescence a proces formování občanských a politických postojů.6. Role školy v procesu občanské a politické socializace.7. Role zpravodajství v procesu občanské a politické socializace.8. Zpravodajství a mladí lidé v soudobé společnosti: proměňující se vzorce konzumace zpravodajských médií a zpravodajských obsahů.9. Pozdně moderní společnost a měnící se pojetí občanství: od svědomitého občana k alternativním způsobům občanské angažovanosti a participace.10. Digitální občanství: občanská a politická angažovanost prostřednictvím digitálních a síťových médií.11. Zpravodajská gramotnost jako součást konceptu mediální výchovy.12.- 13. Organizace a programy podporující zpravodajskou gramotnost dětí a mládeže (Newspapers in Education, The News Literacy Project, The Center for News Literacy, The Center for Communication and Civic Engagement, projekt MF Dnes "Studenti čtou a píší noviny" ad.).14. Zpravodajská gramotnost a výchova k demokratickému občanství ve školním kurikulu.

Získané způsobilosti

Absolventi budou lépe rozumět:roli, kterou zpravodajství ve společnosti hraje;roli, kterou zpravodajství hraje v procesu občanské a politické socializace mládeže;současným proměnám konzumace zpravodajství.

Literatura

Papacharissi, Z. (ed.). Journalism and Citizenship: New Agendas in Communication. Routledge, London 2009. Mihailidis, P. (ed.). News Literacy: Global Perspectives for the Newsroom and the Classroom. Peter Lang, New York 2012. Buckingham, D. The Making of Citizens: Young People, News and Politics. Routledge, London 2000. Papacharissi, Z. (ed.). A Networked Self. Identity, Community, and Culture on Social Network Sites. Routledge, London 2011. Mossberger, K., Tolbert, C., McNeal, R. Digital Citizenship. The Internet, Society, and Participation. MIT Press, Cambridge, London 2008. Montgomery, K. Generation Digital. Politics, Commerce, and Childhood in the Age of the Internet. MIT Press, Cambridge, London 2007. Thomas, P.M., Calmbach, M. (eds.). Jugendliche Lebenswelten. Perspektiven für Politik, Pädagogik und Gesellschaft. Springer, Berlin Heidelberg 2013. Mindich, D. Tuned out: Why Americans under 40 Don t Follow the News. Oxford University Press, New York 2005.

Požadavky

Četba zadané literatury, aktivní účast v seminářích, referát.

Garant

doc. PhDr. Daniel Bína, Ph.D.Mgr. Marek Šebeš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Šebeš, Ph.D.