Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy profesní etiky (KSV / ZPEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ZPEN - Základy profesní etiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Profesní etika jako etická deklarace zaměstnání představuje v současném světě zásadní problém pro výkon profese. Jedná se o profese, které jsou běžné v našem společenském spektru. Např. je to etický kodex policisty, etický kodex lékaře, učitele a státní správy. Historické a společenské předpoklady vzniku etiky, základní úrovně etiky. Problematika ctností a svobody v dějinách etiky, kategorie etiky ? morálka, svědomí, ctnost, moralita, dějiny etických učení, morálka a právo v jejich historickém kontextu, etika vykonávané profese, profesní etika, etické kodexy se zaměřením na některé profese, bioetika a její vliv na současný vztah k vědě. Samostatná část přednášek a seminářů bude věnovaná filozofickým, antropologickým a etickým aspektům studia bioetiky.

Získané způsobilosti

Znalost etického kodexu určité profese, analýza současných problémů etiky a bioetiky.

Literatura

Ondok, J. P.:. Bioetika, biotechnologie a biomedicína.Triton, Praha 2005. Kohák, E. Člověk, dobro a zlo. Praha: Ježek, 1993. Jonas, H.:. Princip odpovědnosti. Oikoymenh, Praha 1997. Anzenbacher, A.:. Úvod do etiky. Zvon, Praha 1994. Aristotelés. Etika Nikomachova, Praha 1996. Dunckelová, J.:. Podnikatelská etika. Grada Publishing, Praha 1997.

Požadavky

Vypracování seminární práce.

Garant

PhDr. Helena Pavličíková, CSc.

Vyučující

PhDr. Helena Pavličíková, CSc.PhDr. František Rozum