Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy profesní etiky (KSV / ZPENK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ZPENK - Základy profesní etiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenční témata:1. Etika a její vývoj,2. Základní etická otázka a předmět etiky,3. Etické kategorie a etické perspektivy,4. Vývoj morálního vědomí, morální dilemata a etické roviny v mezilidských vztazích v osobní i profesní rovině,5. Lidská práva a etika,Distanční témata:6. Etika komunikace,7. Etika a kultura,8. Profesní pedagogická etika,9. Příklady etických kodexů různých povolání,10. Etické hodnoty nového milénia: láska, soucit, trpělivost, tolerance, odpuštění,..

Získané způsobilosti

zdravé etické pedagogické působení na své okolí, zejména na žáky

Literatura

Holman, P.:. Dokumentace a etika v mezinárodním měřítku ve vztahu ke kodexu ICOM. In: Konzervace a restaurování kulturního dědictví z pohledu mezinárodní etiky. Metodický list. Brno 1995. MIEDZGOVÁ, J.:. Etika. Praha: Kvarta, 1996. Bartošek, J.:. Kultura manažerské komunikace. Zlín 2000. SMEJKAL, V.:. Lexikon společenského chování. Praha: Grada Publishing, 1998. SEMRÁDOVÁ, I.:. Paradigma komunikace a technologie vzdělávání. Hradec Králové: PF, 2003. Incze, G.:. Pravidla společenského chování. Grada Publishing, Praha 1999. Jonas, H.:. Princip odpovědnosti. Pokus o etiku pro technologickou civilizaci. Praha, Oikumené, 1997. RAWLS, J.:. Teorie spravedlnosti. Praha: Victoria Publishing, 1995. David, R.:. Úmluva o právech dítěte (včetně interpretace). Olomouc 1998. SEMRÁDOVÁ, I.:. Úvod do etiky. Hradec Králové: PF, 2002. PALOUŠ, R.:. Vzdělávání učitelů v proměnách času. Praha: Kvarta, 1998. SPAEMANN, R.:. Základní mravní pojmy a postoje. Praha: Svoboda, 1995.

Požadavky

Zpracování dvou esejů k vybraným tématům distanční části.

Garant

PhDr. Helena Pavličíková, CSc.

Vyučující

PhDr. Helena Pavličíková, CSc.