Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy rodinné výchovy (KSV / ZRZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ZRZ - Základy rodinné výchovy, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Partnerství a rodičovství, volba partnera, nukleární rodina a rodinná síť.2. Práva a povinnosti členů rodiny, vliv rodiny na rozvoj osobnosti, empatie a pomoc druhým.3. Korektnost v rodinných vztazích, zdravý životní styl, hygiena, sex, sexuální výchova.4. Problémy a zátěže v rodině v souvislosti s výchovou dětí.5. Problémové dítě v rodině a ve škole.6. Emoční a sociální inteligence dítěte a její rozvoj.7. Rizikové faktory výchovy (návykové látky, nevhodné party, náboženské kulty, extrémismus, sexuální zneužívání).8. Dítě v náhradní rodinné péči, problémy výchovy v pubertě a adolescenci.9. Rodinné a manželské poradenství.10. Rodina a společnost - ekonomické a právní otázky rodinného života.11. Zákon o rodině, náhradní rodinná péče, statut manželství, rozvod, vyživovací povinnost.12. Mezigenerační rodinné soužití. Rodinná péče.13. Domácnost. Zdravý životní styl, výživa, vaření.14. Společenská výchova. Společenská problematika.

Získané způsobilosti

porozumění vztahu rodiny a školy

Literatura

Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Sociologické nakladatelství, 2003. ISBN 80-85850-24-9.Možný, I. Sociologie rodiny, Praha, Sociologické nakladatelství. 1999. Vališová, A. Asertivita v rodině a ve škole. Praha. 1994. Matějček, Z. Dítě a rodina v psychologickém poradenství. Praha. 1992. Ryanová, A. O rodičích. Praha. 1996.

Požadavky

Vypracování projektu v rámci seminářů. Zohlednit význam didaktický a metodický při přípravě projektu.

Garant

Mgr. Věra Pašková

Vyučující

Mgr. Věra Pašková